назад

День БПД та Міжнародний день прав людини на Прикарпатті

10 грудня відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги і Міжнародний день прав людини. Цими днями відбуваються робочі зустрічі, влаштовують відкриті дискусії та організовують круглі столи.

Напередодні керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області взяло участь у ряді заходів приурочених до Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги і Міжнародного дня прав людини.

8 грудня заступник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук та адвокат, який співпрацює з системою БПД на Прикарпатті, Артур Доронін  взяли участь у прямому ефірі  програми «Про головне в деталях» на телеканалі Галичина .

«Щодо особливостей роботи системи безоплатної правової допомоги на Прикарпатті слід зазначити наступне: Івано-Франківська область прийняла чималу кількість внутрішньо переміщених осіб, які у свою чергу потребують допомоги. З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України  до місцевих центрів з надання БПД в області звертаються сімї військовослужбовців для надання допомоги», – зазначив Володимир Ковальчук.

Також система безоплатної правової допомоги тісно співпрацює та взаємодіє з громадською організацією «Елеос-Україна», з органами прокурату, пробації, Національної поліції, облдержадміністрації, тощо.

Активну участь працівники системи беруть у Всеукраїнській кампанії «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги до проблем подолання домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

 «На даний час кількість клієнтської бази збільшилася, більшість людей звертається за роз’ясненням законодавства, збільшилася також і кількість доручень на затримання осіб, які вчинили правопорушення. З початком війни зросла кількість звернень ВПО, основні питання з якими вони звертаються це соціальні виплати, оскарження рішень державних органів, відновлення різного роду документів. Також в період з 24 лютого мною було отримано близько шести доручень щодо проєкту  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», – зауважив адвокат Артур Доронін.

9 грудня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській Володимир Ковальчук та головний спеціаліст відділу сприяння роботі регіональних представництв секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини Людмила Непийвода завітали на програму “Ранкова пташка” в ефірі радіо “Вежа”.

Володимир Ковальчук розповів докладніше про безоплатну правову допомогу, які види правових послуг включає безоплатна вторинна правова допомога,хто має право на її отримання, які документи підтверджують належність особи до суб’єктів права на таку допомогу та де її можна отримати.

Зокрема, він наголосив щодо проведення Координаційним центром з надання правової допомоги  конкурсного відбору медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та про процедуру проведення відбору.

Цього ж дня у Центрі освітніх іновацій відбулася зустріч на якій вихованці закладу зустрілися з представниками ювенальної превенції Прикарпаття та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

Володимир Ковальчук поспілкувався з вихованцями закладу про права та обов’язки дітей, недопущення булінгу, будь-яких проявів насильства та агресії в освітньому середовищі, вдома, на вулиці.

 

Як отримати безоплатну правову допомогу

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua