назад

День Незазалежності України на Сумщині – про права та свободи

Незалежність України – маяк свободи. Саме права та свободи стали темою різноманітних заходів, присвячених Дню Незалежності, проведених системою БПД Сумщини

24 серпня – День Незалежності нашої неньки України і пів року боротьби за незалежне, вільне життя у свої рідній країні.

«День Незалежності України – це свято із сакральним змістом. Це не лише про державну незалежність, а й про свободу на всіх рівнях. Права, свободи та обов’язки є головним елементом правового статусу людини і громадянина. Система БПД є стоїть на сторожі захисту прав і свод громадян»,- зазначає директорка Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко.

Із нагоди відзначення 31-ї річниці Незалежності України юристка сектору Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко в приміщенні Лебединської міської центральної бібліотеки провела інформаційний захід на тему: «Права і свободи громадян». Окрім того в  рамках зустрічі обговорені обмеження викликані воєнним  станом, а саме:

  • заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан,
  • обмеження свободи пересування, а також руху транспортних засобів,
  • заборона перебування на вулицях в певний час доби без спеціальних дозволів.

По завершенню заходу в приміщенні бібліотеки залишено інформаційні буклети з контактними даними бюро.

Триває цикл правових годин від юристів Охтирського місцевого центру з надання БВПД. У межах взаємодії з командою Охтирського молодіжного центру проведена чергова інформативно-консультативна зустріч юристами Охтирського місцевого центру, присвячена ню Незалежності України.

Тематикою, яку обопільно обрано для висвітлення, зважаючи на її актуальність була: «Права і свободи громадян. Вільний вибір місця проживання».

«В Україні діє воєнний стан. Під час воєнного стану Ви зобов’язані мати при собі документи, що посвідчують особу, у разі їх відсутності, Вас можуть доправити до відділку поліції для встановлення особи», – саме так розпочала зустріч юристка Охтирського МЦ з надання БВПД Марина Гаранжа.

Для покращення візуального сприйняття інформації про законодавче регулювання цього питання, юристкою було підготовано слайди з чинними нормативно-правовими актами. Друга частина заходу будувалася за принципом запитання-відповідь, де всі бажаючі одержали правові консультації. А також моделювалися ситуації, із якими громадяни можуть зіткнутися у повсякденні, спільно здійснювався їх аналіз та з`ясовували правові можливості із метою запобіганню порушення прав громадян.

Про захист прав і свобод говорили з суб’єктами пробації, які перебувають на обліку Сумського райнного відділу філії ДУ “Центр пробації” в Сумській області на передодні Дня Незалежності провела захід начальниця відділу надання безоплатної правової допомоги Сумського місцевого центру з надання БВПД Юлія Іваненко.

«Ми завжди намагаємося працювати для того, щоб більше людей знали про свої права. Зараз, як ніколи ми всі маємо бути обізнані у своїх правах. Наш центр працює, всі бюро працюють, кожного дня ми консультуємо багато людей, котрі потребують юридичної допомоги», – наголосила фахівчиня під час зустрічі.

Окрім того помічниця юриста Анастасія Солоха провела захід у безпечній локації, де розповіла про основні права та свободи громадян.

Напередодні відзначення Дня Незалежності України на базі Шосткинської міської центральної бібліотеки були організовані книжкові виставки: «Закон і право», «Безоплатна правова допомога – успішна, державна інституція», «Святиться твоє, Україно, ім’я” та була проведена правопросвітницька бесіда на тему «Основні права та свободи громадян та основні етапи державотворення». У ході бесіди фахівчиня Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна розповіла про основні права та свободи громадян, етапи державотворення В Україні, історію створення державного прапора, згадала інші символи країни.

Не тільки Дню Незалежності України були присвячені заходи системи БПД Сумщини. Так, 23 серпня 2022 року, працівники сектору «Буринське бюро правової допомоги» долучились до заходів з нагоди Дня Прапора України, які відбувались на території Буринської ОТГ. А у приміщенні бібліотеки міста Кролевець фахівчиня сектору Кролевецького бюро правової допомоги Світлана Ткаченко провела правопросвітницький захід “Історія державних символів”.У ході заходу юристка розповіла про основні права та свободи громадянина, основні етапи державотворення, історію створення державного прапора та згадала про державні символи.

На передодні Дня Прапора України сектор Недригайлівське бюро правової допомоги також не залишається осторонь громадян, що живуть у маленьких селах та потребують правової допомоги. Головний юрист Вадим Терещенко на початку робочого тижня здійснив інформування населення в селі Березняки у природній локації.