назад

Ділилися успішними практиками та відзначили кращих працівників – в системі безоплатної правової допомоги Кіровоградщини та Миколаївщини відсвяткували 7-річчя місцевих центрів

Ділилися успішними практиками та відзначили кращих працівників – в системі безоплатної правової допомоги Кіровоградщини та Миколаївщини відсвяткували 7-річчя місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги онлайн-заходом з обміну досвідом.
Майже 250 тисяч звернень за правовою допомогою, з них близько 30 тисяч за вторинною правовою допомогою, яка передбачає представництво в суді, підготовку процесуальних документів тощо. Такі результати маємо за підсумком роботи центрів на території Миколаївської та Кіровоградської областей.
«Це не просто статистика, адже за кожною цифрою стоїть історія людини, котра отримала якісну правничу допомогу. За допомогою юристів системи БПД громадяни отримали шанс вирішити проблемні питання, які іноді не мали вирішення роками, бо люди не мали змоги винайняти адвоката», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.
Аналізуючи статистику звернень клієнтів за 7 років, слід відзначити, що ключовою категорією клієнтів, які зверталися по БВПД, є саме малозабезпечені особи – вони складають 48% від загальної кількості клієнтів, які отримали БВПД. Друге та трете місце по кількості звернень займають учасники бойових дій та особи з інвалідністю, загальна кількість звернень по БПВД від яких склала 31% і 11% відповідно.
«Якщо казати про 2022 рік, то у Кіровоградській області зберігається подібна тенденція щодо розподілу клієнтів, а ось у Миколаївські області на перше місце за зверненням до юристів системи вийшли ветерани війни, учасники бойових дій та члени їх сімей», – зауважила очільниця системи БПД регіонів.
Щодо тематики звернень, то, аналізуючи роботу протягом 7 років, до ТОП-3 входять питання в таких сферах права, як цивільне – це, до прикладу, виправлення помилок у правовстановлюючих документах, стягнення заборгованості за кредитним договором; сімейне – виплата аліментів, розлучення тощо; спадкове – оформлення спадщини за законом та заповітом. Водночас цього року на перші місця у Миколаївській області вийшли адміністративне та сімейне право, тоді як у Кіровоградській області найбільшим попитом користуються питання сімейного права та соціального забезпечення.
Протягом зустрічі учасники презентували колегам кращі практики та напрацювання в організації роботи, зокрема в напрямі співпраці з партнерами. Так, начальниця відділу безоплатної правової допомоги Кропивницького МЦ з надання БВПД Наталія Цуцман відзначила, що розпочинаючи співпрацю з новим партнером вони відшуковують максимальну кількість варіантів спільної роботи. Один з прикладів, це організація роботи з Донецьким державним університетом внутрішніх справ, який перемістився до Кропивницького внаслідок бойових дій.
«Наразі ми вже провели ряд правопросвітницьких заходів, під час яких розповідали про права внутрішньо переміщених осіб. Але враховуючи юридичну спрямованість вишу ми розпочали співпрацю і в напрямі практичної підготовки студентів, зокрема провели ділову гру, під час якої змоделювали розгляд в суді кримінальної справи по кейсу щодо домашнього насильства», – розповіла Наталі Цуцман.
Звісно ж введення воєнного стану та активні бойові дії на території країни внесли корективи в роботу системи БПД. Як зазначила в.о. директора Миколаївського місцевого центру Вікторія Царьова, для людини, яка не має правничої освіти самостійно розібратися в законодавстві, вчасно відслідкувати всі зміни, врахувати нюанси, які діють під час воєнного стану справа надскладна. Саме тому з перших днів команда центру активізувала роботу в напрямі наповнення довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».
«З початку року юристи центру розробили 19 нових правових консультацій. Водночас зважаючи на зміни у законодавстві, значну увагу приділили перевірці раніше опублікованих консультацій, наразі наші фахівці відредагували вже 268 таких консультацій», – розповіла Вікторія Царьова.
На завершення зустрічі кращих працівників відзначили грамотами та подяками Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги та Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях.
«Найголовніший здобуток будь-якої організації – це професійна команда. Святкуючи 7-річча місцевих центрів, хочемо відзначити всіх, хто працює чи колись працював в місцевих центрах. Адже кожен з вас вклав у розвиток системи не тільки професійні знання, але й часточку душі» – відзначила директорка Регіонального центру.