назад

Встати – суд іде! У Кропивницькому студенти-правники змоделювали судове засідання

Встати – суд іде! У Кропивницькому студенти-правники Донецького державного університету внутрішніх справ змоделювали судове засідання, під час якого розглянули кримінальну справу по кейсу щодо домашнього насильства.
«Відзначаючи 7-річчя створення місцевих центрів з надання БВПД, ми підібрали для студентів один з кейсів, який, власне, ілюструє роботу місцевого центру, адже справа була вирішена адвокатом, який співпрацює з системою БПД», – зауважила начальниця відділу безоплатної правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман.
На початку заходу студентів ознайомили з теоретичною складовою процесу, а також законодавчими аспектами запобігання та протидії домашнього насильства. Зокрема адвокатка Олена Жеребенко розповіла учасникам про те, що таке домашнє насильство, в яких видах воно може проявлятися, хто є сторонами домашнього насильства та яку відповідальність може понести кривдник. Крім цього, торкнулася питання ратифікації Стамбульської конвенції та її значення для українців.
«Ратифікація Стамбульської конвенції має для українців наступні переваги: створення єдиної установи, де постраждала зможе отримати комплексну підтримку в одному місці; постраждала повинна мати доступ до притулку в найближчому місті цілодобово і зможе залишатися там з дітьми; домашнє насильство зможуть розслідувати за заявами свідків; отримання жертвою компенсації від кривдника та обмеження батьківських прав, якщо домашнє насильство було вчинене в присутності дитини», – зазначила адвокатка.
Від теорії студенти перейшли до практики! Відповідно до сценарію між студентами були розподілені ролі судді, прокурора, потерпілого, обвинуваченого, захисника та секретаря судового засідання. За ходом судового засідання спостерігали студенти, які не були задіяні в якості учасників кримінального провадження. Зауважимо, що студенти, які брали участь у заході як учасники, продемонстрували високий рівень теоретичних знань в кримінальному процесі і вміло застосували їх на практиці.