назад

Навчання з медіації для фахівців системи БПД на Закарпатті

Вебінар з медіації для працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті провів 30 червня юрист Рахівського бюро правової допомоги Василь Савуляк.
Як зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець, медіація, є не тільки альтернативним способом вирішення спорів, але й дуже ефективним. У країнах Європи 80% спорів, що перебувають у провадженні суду і передаються на медіацію, вирішуються без судового розгляду.
Медіація у праві – це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту. На відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони доходять згоди самостійно.
П. 5.4 Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 рр., затвердженої Указом Президента України від 20.05.2015 р. №276, передбачено розширення способів альтернативного (позасудового) врегулювання спорів, зокрема, шляхом практичного впровадження інституту медіації та посередництва. Закон України про медіацію визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.
Для фахівців системи безоплатної правової допомоги важливим є вивчення інституту медіації та її застосування на практиці.
У межах онлайн тренінгу “Вступ до медіації” Василь Савуляк ознайомив учасників вебінару з судовим та альтернативним способами вирішення спорів, та детально зупинився на медіації, як альтернативному способі вирішення конфліктів. Йшлося також про надання допомоги в забезпеченні доступу до медації у системі БПД, залучення до консультування підготовлених фахівців системи, співпрацю з медіаторами та перенаправлення клієнта на медіацію.
Цікавою та пізнавальною була й практична частина вебінару, а також обговорення та запитання-відповіді щодо конкретних аспектів застосування медіації.