назад
27.04.17

До уваги рибалок-любителів: чи правомірно безкоштовно рибалити на орендованих водоймах?

rybaЩойно на водоймах скресла крига, до центрів безоплатної правової допомоги на Вінниччині почали звертатися громадяни, які скаржаться на неправомірні дії орендарів ставків, що не допускають їх до водойм для здійснення любительського і спортивного рибальства та відпочинку. Чи дійсно водні об’єкти, що перебувають в оренді, стають недоступним для рибальства, купання та напування худоби, – консультують працівники Оратівського бюро правової допомоги.

У відповідності до законодавчих актів України водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією та законами України. Зокрема Стаття 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

До любительського та спортивного рибальства належать способи ловлі риби без застосування обладнання для промислового вилову риби (сітки, неводи, ятері та ін.) а також обладнання, що заборонене для використання при ловлі риби в Україні (електроприлади для ловлі, прилади, що створюють ударні навантаження та хімічні сполуки, що призводять до тимчасової недієздатності риби та негативно впливають на інші види водних організмів. До дозволених належать вудочки, донні вудочки, закиди та вудочки для лову плавом, спінінги. Любительська рибна ловля дозволена вудочками та спінінгами, і може проводитись на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарчим суб’єктам, будь-якої пори року.ryba 1

На орендованих водних об’єктах орендарі можуть попереджати любителів риболовлі про встановлені обмеження вилову тих видів риби, які розводять, або вимагати повернути в ставок таку рибу при проведені контролю за виловом. При цьому вони повинні пред’явити необхідні документи про час зариблення ставка та види риб, що розводять.

При вирощуванні, розведенні, відгодівлі та вилові і реалізації окремих видів риб, зокрема коропа, товстолоба і білого амура орендар не має права вилову аборигенних видів риб (карась, плотва, окунь, щука тощо), після попадання в сітку така риба підлягає обов’язковому поверненню до водойми.ryba 2При цьому, орендар не має права заборонити любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом в рамках Карного кодексу України. Орендар має право попередити і контролювати, щоб виловлені види риб, які розводяться, були повернуті до водойми. Для здійснення контролю за використанням водойм за призначенням орендарі зобов’язуються вести відповідну документацію, а саме: кількість і види закупленого молодняка, кількість і терміни використання придбаних комбікормів, графіки перевірок стану води, насичення води киснем, затверджений план вилову риби для реалізації.

Також  необхідно звернути увагу на правила рибальства під час  особливого та надзвичайно важливого періоду у житті риби, коли починається їх розмноження – нересту. Від того, як успішно мине нерестовий період, залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.

Наказом Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області (Вінницярибоохорона) № 4-о від 17.03.2017 року «Про встановлення весняно – літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів в рибогосподарських водних об’єктах  Вінницької області у 2017 році» встановлено весняно – літню заборону на вилов водних біоресурсів на період нересту риби і відтворення інших водних біоресурсів:

ryba 3

Вилов раків у всіх рибогосподарських водоймах  забороняється з 1 квітня по 9 червня (загальна тривалість 70 діб).

Цим наказом дозволено в нерестовий період любительське і спортивне рибальство з берега однією поплавковою або донною вудкою одним гачком і спінінгом, на спеціально визначених органами рибоохорони ділянках водойм.

Нагадуємо, що Оратівське бюро правової допомоги розташоване за адресою: смт. Оратів, вул. Героїв Майдану, 107, (приміщення Приватбанку, 1-й поверх), контактний телефон: (04330) 2-11-44.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106