назад

Договір оренди землі. Особливості укладення.

236-1Хто може здати землю в оренду? Як правильно укласти договір оренди землі? Якими можуть бути строк оренди і вартість землі? За яких умов можна змінити договір чи розірвати його? Про це 13 листопада 2018 року говорили у Кіцманському відділі обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Істотні умови договору оренди землі такі:
• об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
• строк дії договору оренди;
• орендна плата (із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату).

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

«Строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. Після завершення будівництва та прийняття об’єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та обслуговування відповідного об’єкта, має право на першочергове укладення договору оренди землі на строк до 50 років або припинення дії договору оренди землі», – пояснила начальник Кіцманського бюро правової допомоги Анжела Косинська.

Зміна умов договору оренди землі здійснюється:
• за взаємною згодою сторін;
• у разі недосягнення згоди – в судовому порядку.

Розірвання договору оренди землі здійснюється:
• за взаємною згодою сторін;
• на вимогу однієї із сторін – за рішенням суду;
• в односторонньому порядку, якщо таке передбачено договором або законом.

Контактна інформація! До фахівців Кіцманського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83, тел. (0 3736) 2-10-38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово)