назад

Особливості виділення земельних часток (паїв)

original 1357736767Землі, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, можуть виділятися власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).

Виділення земельних ділянок здійснюється на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації, в залежності від місця розташування паю. Для цього необхідно подати заяву про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Земельна частка (пай) виділяється, як правило, однією земельною ділянкою, але за бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені дві земельні ділянки з різним складом сільськогосподарських угідь.

Право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств. Також, пенсіонери , які раніше працювали і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Історія з життя. До Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся житель Куликівського району (особа з інвалідністю) із проханням, допомогти визнати його право на земельну частку (пай) та зобов’язати сільську раду виділити йому земельну ділянку. Захист прав громадянина здійснював адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Котенок.

У 2017р. чоловік дізнався, що не був включений до списку громадян, що додаються до державного акта на право колективної власності на землю, які мають право на земельну частку (пай) і не отримав сертифікат, хоча пропрацював у колгоспі 21 рік. Адвокат в інтересах клієнта центру звернувся до суду з позовною заявою про визнання права на земельну частку (пай). Обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що чоловік дійсно був прийнятий 12.01.1979 р. в члени колгоспу, а 16.03.2000 р. – звільнений через реорганізацію КСП «40-річчя Жовтня» у СВК «Смолянський», про що довідка №27 від 06.03.2017 р. надана СТОВ «Смолянка».

Рішенням Куликівського районного суду Чернігівської області позов було задоволено частково та визнано за клієнтом центру право на земельну частку (пай) в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), розташовану на території земель Смолянської сільської ради Куликівського району.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.