назад

Дитина, яка знає про свої права, – знає і про свої обов´язки

На хвилях Українського радіо.Херсон вийшла програма «Про це говорять», присвячена темі прав дітей. Разом з ведучою Тетяною Герман гості студії – заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та соціальний педагог Херсонської ЗОШ №50 імені Романа Набєгова Наталія Устенко обговорили ряд важливих питань: наскільки сьогодні діти цікавляться своїми правами і чи необхідно дитині знати про свої права; з якого віку треба починати розказувати і які основні права потрібно знати і розуміти дитині; куди повідомляти, якщо порушуються права дитини.

Окремо спікери порушили й тему взаємодії дітей у школі, ролі вчителя та батьків у вихованні, будуванні стосунків з однолітками тощо. З огляду на це Олена Іпатенко розповіла про загальнонаціональний проєкт Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!», інформаційну кампанію «СтопБулінг», правопросвітницьку роботу, яку проводять фахівці системи БПД Херсонської області, зазначивши, що тільки в цьому році в межах інформаційної кампанії «СтопБулінг» було проведено 140 правопросвітницьких заходів.

Але казати, що всі діти обізнані з питань захисту своїх прав і знають, куди звертатися за допомогою, – передчасно.

Тим більше коли мова йде про насильство в родині, коли батьки грубо нехтують правами та інтересами своїх дітей.  У таких сім´ях діти потерпають не тільки від насилля, але й від психологічного тиску та  економічних зловживань, коли батьки живуть за «дитячі» гроші, використовуючи соцвиплати на алкоголь або наркотики. І таких випадків, на жаль, чимало.

Називаючи основні права дитини, серед яких право на освіту, медичну допомогу, турботу та піклування, відпочинок, безпечне довкілля тощо, Олена Іпатенко презентувала роздатковий матеріал, який використовується під час правопросвітницьких заходів і який допомагає дітлахам засвоїти матеріал. Насамперед, це розмальовки «Юстиція – дітям», карти «Права дитини», ігри «Допоможи героям обрати правильний шлях», буклети «Твої права – твій надійний захист» та паспорта прав дитини.

Про співпрацю педагогічного колективу ЗОШ №50 з Регіональним центром з надання БВПД та активне інформування дітей щодо захисту їхніх прав розповіла Наталія Устенко.

Дітям необхідно розказувати про їхні права, – переконані експерти, щоб знати, куди можна звернутися за допомогою, бо дуже часто дитині складно знайти тих, кому можна розповісти про проблеми в родині або школі. Разом з тим дитина, яка знає про свої права, – знає і про свої обов´язки».

Окрім того, Олена Іпатенко нагадала номери Національної дитячої гарячої лінії: 116 – 111; 0 800 500 225.
Існує також гаряча лінія для батьків Херсонської облдержадміністрації «Ні – поборам»: 0 800 504 077.
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.
Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Переглянути передачу можна на сторінці Українського радіо.Херсон у ФБ або на телеканалі UA: Херсон.

Варто додати, що за допомогою та додатковою інформацією з питань захисту прав дитини також можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини 
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації  
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: kherson_ocsssdm@ukr.net