назад
25.11.15

«Ефективний доступ до безоплатної правової допомоги є однією з передумов для реалізації права на справедливий суд» – Крістос Джакомопулос

Council of Europe 25.11Сьогодні, 25 листопада 2015 року, у Києві пройшла конференція з нагоди офіційного відкриття проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується Радою Європи за фінансової підтримки Уряду Данії.

Метою проекту є підтримка реформи Прокуратури та розвитку системи безоплатної правової допомоги відповідно до стандартів Ради Європи і подальше просування реформи системи кримінальної юстиції в Україні. Проект є частиною Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки.

Участь у конференції взяли Крістос Джакомопулос, Спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи щодо України, Директор з прав людини, Й. В. Крістіан Донс Крістенсен, Посол Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії, Тетяна Термачіч, Голова Відділу впровадження прав людини на національному рівні, Директорат з прав людини, Генеральний Директорат з прав людини і верховенства права, Рада Європи, Джеремі МакБрайд, консультант Ради Європи, народні депутати України Юрій Луценко, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, та Віктор Чумак, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, Давід Сакварелідзе та Віталій Касько, заступники Генерального прокурора України, Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги, Олександр Банчук, експерт Реанімаційного Пакету Реформ, ГО «Центр політико-правових реформ» та інші.

Council of Europe 25.11 2

У своїй вітальній промові представник Генерального секретаря Ради Європи щодо України Крістос Джакомопулос зазначив, що задоволений процесом реформування кримінальної юстиції в Україні. Зокрема, пан Джакомопулос підкреслив важливу роль системи безоплатної правової допомоги у цьому процесі: «…створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, поряд з набранням чинності Кримінальним процесуальним кодексом, стало ще одним важливим кроком вперед. Ефективний доступ до безоплатної правової допомоги є однією з передумов для реалізації права на справедливий суд відповідно до стандартів Ради Європи. Протягом порівняно короткого періоду з моменту її інституціоналізації, система БПД довела свою чітку орієнтованість на сталий інституційний розвиток та постійне вдосконалення надання послуг».

Council of Europe 25.11 3

На ролі системи БПД у захисті інтересів громадян у кримінальному процесі також наголосив Віталій Касько, заступник Генерального прокурора України, член Конституційної комісії: «Вже рік як Прокуратура позбавлена повноважень щодо загального нагляду. Система безоплатної правової допомоги чудово впорається з функцією представництва інтересів громадян, яку не може виконувати Прокуратура як орган, який представляє інтереси держави, через очевидний конфлікт інтересів».

Більш вичерпно про розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, підвищення якості її надання та співпрацю з Національною асоціацією адвокатів України у своєму виступі-презентації розповів Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги.

Він, зокрема, озвучив дані, наведені директором Харківської правозахисної групи Євгеном Захаровим, що система безоплатної вторинної правової допомоги є другим ключовим фактором, який призвів до значного зменшення кількості випадків порушення прав затриманих з боку правоохоронних органів, у порівнянні з 2011 роком – вдвічі. А кількість затриманих осіб, що постраждали від тортур, також значно скоротилася – з 120 000 до 57 000.

Андрій Вишневський зазначив, що окремим здобутком системи БПД є зростання кількості виправдувальних вироків у кримінальних провадженнях, в яких адвокатами, що співпрацюють із системою БВПД, здійснювався захист за призначенням. Якщо у 2013 році їх кількість становила лише 45, то у 2014 році – 140, а протягом січня-жовтня поточного року – вже 137.

Серед пріоритетів розвитку системи БПД, що можуть бути підтримані і в рамках нового проекту, пан Вишневський назвав інституціоналізацію моделі «каскадних тренінгів» у форматі мережі міжрегіональних ресурсних центрів для адвокатів та перехід до змішаної моделі надання правової допомоги у кримінальних провадженнях шляхом пілотування офісів громадського захисту в окремих регіонах.

Нагадаємо, Проект «Подальша підтримка реформ кримінальної юстиції в Україні» – вже не перша подібна ініціатива Офісу Ради Європи в Україні. Завдяки попередньому Проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який нещодавно звершився, були проведені навчальні заходів для адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, зокрема, каскадні тренінги, а також було передано комп’ютерну техніку з офісним програмним забезпеченням та мультимедійні засоби для регіональних центрів з надання БВПД.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter