назад

Відкрито виїзний (мобільний) пункт консультування громадян та прийому документів працівниками місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Головному територіальному управлінні юстиції в Одеській області.

Мешканці м. Одеси зможуть отримати консультації та оформити право на користування послугами безоплатного адвоката в Громадській приймальні Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

Право осіб на безкоштовне отримання первинної та/або вторинної правової допомоги закріплено в Конституції України. Порядок реалізації цього права та державні гарантії надання безоплатної правової допомоги встановлені Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.

З метою сприяння забезпеченню правового захисту конституційних прав, свобод та інтересів громадян при Головному територіальному управлінні юстиції в Одеській області створена громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги, яка діє на підставі наказу Головного управління юстиції від 03.09.2015 № 489/03-06 “Про організацію діяльності громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги”.

 IMG 4869

Зазначена громадська приймальня здійснює свою діяльність відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” та Порядку роботи громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 21.09.2014 № 3047/5.

Мешканці м. Одеси та Одеської області можуть звернутися до громадської приймальні щовівторка та щочетверга з 10.00 до 16.00 (з перервою на обід з 13.00 до 13.45) та отримати такі види правових послуг, як:

– надання правової інформації;

– надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

– складання заяв, скарг та інших документів правового характеру.

Поряд з цим, протягом багатьох років громадяни України, особи без громадянства та іноземці, що перебувають під юрисдикцією України, та які потребують правової допомоги у складанні позову до суду та/або представництві їх інтересів в суді або в органах досудового розслідування та не мають коштів для сплати послуг адвоката, не могли реалізувати своє право на таку допомогу.

 

IMG 4845

01 липня 2015 року, з метою реалізації прав осіб за безкоштовну вторинну правову допомогу, Міністерством юстиції України спільними зусиллями Уряду та міжнародних партнерів, створено 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Центри надають таку допомогу у цивільних та адміністративних судових спорах соціально незахищеним категоріям громадян, серед яких: малозабезпечені, пенсіонери, інваліди, учасники бойових дій (у тому числі, учасники АТО та члени сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, що мають намір отримати статус біженця або особи, що потребує додаткового захисту, та низка інших категорій (ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”).

Послуги безоплатного адвоката також надаються потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій суб’єктів, визначених у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

В м. Одесі функціонують три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які обслуговують мешканців міста та розташовані за адресами:

– вул. Коблевська, 40;

– вул. Отамана Головатого, 1;

– вул. Богдана Хмельницького, 98.

В містах Арциз, Ізмаїл, Котовськ та Роздільна працюють ще чотири місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, до яких можуть звернутись жителі Одеської області.

20151125QgKhPpgU7oPpyiNv ccSUw large

 

З метою забезпечення гарантованого Конституцією України права осіб на безоплатну правову допомогу та на виконання доручення Координаційного центру з надання правової допомоги, Другим одеським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що обслуговує мешканців Приморського та Малиновського районів м. Одеси, та Третім одеським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що обслуговує мешканців Суворовського району м. Одеси та Березівського, Комінтернівського районів, м. Южне Одеської області, на базі управління юстиції відкрито виїзний (мобільний) пункт консультування громадян та прийому документів для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Так, щочетверга з 10:00 до 13:00 години в Громадській приймальні Головного територіального управління юстиції в Одеській області працівники Другого та Третього одеських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводитимуть прийом осіб з питань надання послуг безоплатного адвоката.

 

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: 048-726-14-45 (Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги) та 048-723-19-29 (Третій одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги).