назад

Фахівці системи БПД продовжують забезпечувати дотримання прав дітей на Київщині

Захист прав дитини є одним із найважливіших пріоритетних завдань нашої держави, адже ставлення до дітей, забезпечення рівня їхньої безпеки та захищеності у навколишньому середовищі є одним із показників розвитку цивілізованого та гуманного суспільства.

Працівники системи БПД Київщини постійно беруть участь у заходах щодо забезпечення дотримання прав дітей та намагаються звернути увагу суспільства та органів державної влади до проблем, які виникають під час їх реалізації.

Так, 25 січня відбулось засідання координаційної ради з питань охорони дитинства при Виконавчому комітеті Вишневої міської ради, в якому взяв участь директор Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерій Кравчук.

Під час вказаного засідання було заслухано інформацію про стан злочинності серед дітей за 2022 рік, а також складено та затверджено план роботи координаційної ради на наступний місяць.

Крім того, 26 січня директор Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерій Кравчук також взяв участь у засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при Виконавчому комітеті Вишневої міської ради.

На вищевказаному засіданні було розглянуто ряд важливих питань, а саме:

  • надання висновку органу опіки та піклування Вишневської міської ради про доцільність позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої дитини;
  • визначення місця проживання неповнолітньої дитини;
  • продовження терміну перебування малолітніх дітей в КЗ КОР «Спеціалізованому обласному будинку дитини міста Боярка»;
  • продовження терміну перебування дітей в Київському обласному центрі соціально психологічної реабілітації дітей;
  • неналежне виконання батьківських обов’язків відносно малолітньої дитини;
  • встановлення піклувальника над нерухомим майном дітей-сиріт.
  • вибуття дитини з прийомної сім’ї.

Варто зазначити, що всі розглянуті питання на даний час мають надважливе значення, адже стосуються дотримання прав дітей, які позбавлені батьківського піклування. Нажаль, у сучасних умовах таких дітей в країні з кожним днем стає більше і забезпечення та дотримання їх прав має бути основним завданням для органів державної влади.

Довідково: Варто нагадати, що 10 вересня 2022 року за поданням Мінсоцполітики Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини. У результататі таких змін розширено підстави для надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківської піклування та визначено перелік підстав для втрати вказаного статусу.