назад

Фахівці системи БПД Тернопільщини провели тренінг для студентів професійного училища

«Права людини – що це?»  З такою назвою відбувся тренінг для студентів ІІ курсу Чортківського вищого професійного  училища  в селищі Заводське, яке провели представниці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Галанчак та Олена Овсинська. У заході також  взяла участь практичний  психолог навчального закладу – Валентина Гузік.

На заході учасники дізналися про  важливість дотримання прав людини і громадянина, їх поділ за сферами життя та дізналися як захищати порушені права у законний спосіб.

Цікавим етапом тренінгу для студентів  були практичні вправи: «Карта прав людини в нашій громаді» та «Підбери кадри». Учасники спробували працювати у командах та перевтілилися у ролі «старост територіальних громад» та «керівників ІТ компанії».  Виконуючи завдання студенти побачили зв’язок прав з реальним життям та зробили висновок, що деякі права людей можуть бути під загрозою.  Проте кожен  може  змінити ситуацію та вплинути на  реалізацію потреб громади у житті.

Вправа «Підбери кадри» підвела учасників до цікавої дискусії з питання проявів дискримінації в суспільстві за різними ознаками: національності, віку, статі, фінансового становища, віросповідання, кольору шкіри. Ознайомилися з поняттям «недискримінація» – право на рівне ставлення до себе та на повагу людської гідності.

Завдяки тренінгу кожен зі студентів зробив для себе висновки, проте єдиним є те, що права і свободи людини  – не абстрактні поняття, а необхідна цінність демократичної держави. Вони є універсальними, рівними, невід’ємними, неподільними та взаємозалежними. Завдання держави – охороняти права та забезпечувати їх реалізацію.

Також студенти дізналися, що захистити свої права можна із системою безоплатної правової допомоги. Заступник директора місцевого центру Ольга Галанчак розповіла, в яких випадках можна отримати правові консультації та послуги адвоката від держави.