назад
26.01.18

Фахівець бюро правової допомоги провела зустріч з лікарями м. Вільногірськ

27152940 403144390143618 1385491876 n24 грудня 2018 року головний спеціаліст Верхньодніпровського бюро правової допомоги Наталія Савчук зустрілась з працівниками Вільногірського міського центру первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Правник бюро розповіла медикам про роботу системи безоплатної правової допомоги в Україні та дала роз’яснення щодо останніх реформ у сфері охорони здоров’я.

Зокрема, Наталія Савчук проінформувала працівників ПМСД про порядок надання громадянам первинної та вторинної правової допомоги, розповіла про  загальні засади діяльності Вільногірського бюро правової допомоги. Детальніше фахівець зупинилась на суб’єктах права на безоплатну вторинну правову допомогу у відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

У ході зустрічі також обговорювалося питання щодо впровадження реформи системи охорони здоров’я та інші питання, пов’язані з роботою та діяльністю ПМСД. Наталія Савчук висвітлила ключові етапи реформи та терміни їх проведення, окремо зупинившись на роботі електронної системи охорони здоров’я. «У майбутньому електронна система дасть можливість пацієнтам швидко отримувати свою медичну інформацію, а лікарю – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта, – зазначила правник. – Система замінить паперові медичні картки і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити. В Україні система складатиметься з центрального компонента, що відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації, та медичних інформаційних систем».

Головний лікар Сергій Карпович у свою чергу розповів, що у другому кварталі 2018 року стартуватиме  компанія з вибору лікаря з надання первинної допомоги під час якої пацієнти підписуватимуть декларації з обраними лікарями. Згідно реформи, лікарем з надання первинної допомоги може бути лікар загальної практики, сімейний лікар, педіатр або терапевт. До початку компанії з вибору лікаря підписання Декларації відбувається у пілотному режимі. Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом медичних інформаційних систем, а також для тестування центрального компонента електронної системи охорони здоров’я. У цей же час триватиме підготовка проектів договорів закладів первинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я.

Загалом зустріч у лікарні пройшла активно, у дружній атмосфері, та закінчилася домовленістю про подальшу співпрацю Вільногірського бюро правової допомоги та Вільногірського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звертатися до Вільногірського бюро правової допомоги за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год., п’ятниця з 8.00 год. до 15.45 год. Телефон: (05653) 3-51-61.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/01/6{/gallery}