назад

Фахівці системи БПД Сумщини пройшли навчання «Електронне декларування 2020»

До 1 квітня 2020 року субєкти декларування мають заповнити свої електроні декларації. У зв’язку з тим, що відбулися певні зміни, уточнення та доповнення, існує потреба у додаткових роз’ясненнях. Тож на базі Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області відбулося навчання для фахівців системи БПД. Провела його головний спеціаліст відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату Сумської обласної державної адміністрації Олена Колодченко.

Під час навчання Олена Колодченко акцентувала увагу на тому, що за наявності унікального номеру запису в єдиному державному демографічному реєстрі, він вноситься в електронну декларацію. Також фахівчиня роз’яснила, що членами сім’ї є будь-які особи, які станом на на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів  протягом року, що передує року подання декларацій, спільно проживали, пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки, у тому числі, які спільно проживали, але не перебували у  шлюбі.

«Суб’єкт декларування відображає у відповідних розділах відомості про всі об’єкти, що належать колишньому члену сім’ї, якими суб’єкт декларування володів чи користувався не менше половини днів звітного періоду (183 дні). Аналогічний підхід до померлих членів сім’ї. Але зазначати відомості про об’єкт, який перебував у власності суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду (183 дні) та був відчужений у звітному періоді не потрібно», – наголосила Олена Колодченко.

Звернули увагу й на поріг декларування: З 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 1921 грн. (50 ПМ – 96 050 грн.). З 1 січня 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2102 грн. (50 ПМ – 105 100 грн.).

Під час навчання присутні розглянули всі пункти електронної декларації, обговорили їхній зміст і мали змогу отримати відповіді на всі уточнюючі питання.