назад

Флеш-моби, день відкритих дверей та консультування: фахівці центрів БПД на Закарпатті відзначили 10-ту річницю створення першої установи системи

З нагоди 10-ої річниці від дня створення першої установи системи безоплатної правової допомоги – Координаційного центру з надання правової допомоги, фахівці системи БПД на Закарпатті провели низку заходів, спрямованих на підвищення рівня правової обізнаності мешканців краю та покращення поінформованості про державну інституцію, головною місією якої є захист прав громадян за рахунок держави.
Мешканці та гості Ужгорода мали можливість долучитися до флешмобу «БПД – поруч!», який провели фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру на площі Театральній. У рамках заходу бажаючі могли отримати юридичні консультації з різних правових питань, які їх цікавили.
Більшість людей, які зверталися до юристів, виявились вимушеними переселенцями, тому й питання, з якими вон зверталися були: повернення кредиту в умовах воєнного стану, порядку перетину кордону, фіксації факту руйнування майна у зв’язку із бойовими діями рф в Україні та ін.
Кожен отримав відповідь із поставлених запитань та інформаційні буклети «Правила перетину кордону та обмеження виїзду», «Фінансові питання в умовах воєнного стану», «Як фіксувати воєнні злочини», «Соціальна допомога в умовах воєнного стану», «Тимчасовий захист або статус біженця в країнах ЄС», «Безоплатна правова допомога поруч» тощо.
Команда фахівців Хустського місцевого центру цього дня провела флеш – моб «Правова допомога в умовах воєнного стану». «Захист прав ВПО, переорієнтація надання послуг в умовах воєнного стану, пошук нових можливостей, з метою максимального задоволення наших клієнтів послугами правової допомоги, реалії в яких ми працюємо вже понад 3 місяці» – коментує заступник начальника відділу БПД Хустського місцевого центру Діана Келемен.
А першому клієнту, який звернувся до Хустського бюро правової допомоги, було вручено інформаційні матеріали правового характеру, зокрема збірку успішних справ із земельних питань, випущену у 2021 році.
З нагоди відзначення 10-ї річниці створення Координаційного центру, до центру завітали адвокати, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги, і які є ключовими партнерами системи надання безоплатної правової допомоги.
«Хочу відмітити професіоналізм та відданість своїй справі адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адже ця допомога надається тим, вразливим категоріям громадян, які ще в недалекому минулому не мали змоги отримати дану послугу та відновити свої порушені права. За майже шість років роботи місцевого центру у нашому доробку сотні успішних справ» – зазначає Аліса Богдан, директор Хустського місцевого центру.
Фахівці Міжгірського бюро правової допомоги Тетяна Головка та Надія Янчук, провели правопросвітницький захід для відвідувачів Міжгірської центральної бібліотеки, у межах якого розповіли присутнім про систему безоплатної правової допомоги, яка працює в Україні вже 10 років. Прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з подальшим утворенням Координаційного центру з надання правової допомоги, регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відкрило людям нові можливості захисту прав та отримання юридичної допомоги за рахунок держави.
Не обійшлося і без несподіваних сюрпризів: юрист Тячівського бюро правової допомоги Валерій Щербина почув слова вдячності за надану правову допомогу від жінки, яка змушена була покинути свою домівку та отримала прихисток на Тячівщині. Окрім правової допомоги Валерій Щербина допоміг переселенці вирішити питання отримання гумунітарної допомоги через волонтерський центр міста Тячева.
Якщо ви потребуєте захист; здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру, звертайтеся до найближчих центрів та бюро правової допомоги або телефонуйте за єдиним номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).