назад

Про відновне правосуддя для неповнолітніх, набутий досвід та перспективи розвитку говорили у Чернігові

8 червня керівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко та Олеся Пирковська, прокурор відділу Чернігівської обласної прокуратури Юлія Сидоренко та начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Надія Шевкун провели робочу зустріч.

Під час зустрічі були обговорені питання щодо активізації діяльності у даному напрямі, поширення інформації про пілотування проекту, систематичні показники і подальшої співпраці. Акцентувалася увага також на виклики сьогодення, зміну ресоціалізаційних програм.

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.