назад

Шукачам роботи розповіли про право на безоплатну правову допомогу

У пошуках  роботи громадяни задаються рядом питань правового характеру. Зокрема, мова йде про соціальний захист від безробіття, реалізацію права на працю, нарахування допомоги по безробіттю, оформлення трудових відносин з потенційним роботодавцем та ін. Отримати відповіді на усі ці питання громадяни можуть у центрах та бюро правової допомоги. Проте, цього разу, навпаки –  фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області завітали до міського центру зайнятості, аби розповісти шукачам роботи про систему безоплатної правової допомоги та право на таку допомогу.

«Консультуватись з правових питань краще з юристом, аніж з інтернетом».

Такими словами почав свій виступ перед присутніми начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик.

«В центрах та бюро правової допомоги працюють фахові юристи, які можуть допомогти розібратись з тим чи іншим правовим питанням. Сьогодні мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги напрочуд розгалужена. Практично в кожному з колишніх райцентрів працює бюро правової допомоги, є центри БВПД, є «гаряча лінія» та різноманітні онлайн-сервіси. Абсолютно безкоштовно громадяни можуть отримати вичерпну правову консультацію в усній або письмовій формі», – розповів Олександр Кузик.

Також фахівець зауважив, що окрім правової консультації, право на яку мають абсолютно усі, певні категорії громадян мають, також право на вторинну правову допомогу, себто представництво інтересів особи у судах, перед органами державної та виконавчої влади, перед іншими особами, а також  – на захист юристами центрів або адвокатами, які співпрацюють з системою БПД за контрактом. Перелік категорій таких громадян наведено  в ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17#Text

«Закон України «Про безоплатну правову допомогу» був прийнятий 11 років тому, 2 червня. З цього часу перелік осіб, які мають право на вторинну правову допомогу, постійно розширюється. Це  – затримані та засуджені особи, громадяни, середньомісячний дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів, особи з інвалідністю, учасники бойових дій, діти, постраждалі від домашнього насильства, власники земельних ділянок, викривачі корупції та ін. Тобто, можна стверджувати, що система безоплатної правової допомоги  є прогресивною, динамічно розвивається та своєчасно реагує на запити суспільства», – зауважив Олександр Кузик.

На  завершення заходу, фахівець центру відповів на запитання присутніх, поінформував детально про місце знаходження та графік роботи Регіонального та Місцевого центрів з надання БВПД та вручив інформаційні буклети.