назад

Флеш-семінар до річниці створення Охтирського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги

160705 03Для Охтирського місцевого центру з надання БВПД 1 липня 2016 року є визначальною датою – річницею функціонавання державної установи.

Цього дня до центру на флеш-семінар «Безоплатна вторинна правова допомога на Охтирщині. Висвітлюємо роботу до річниці створення» були запрошені охтирський міський голова Ігор Алєксєєв, очільник Охтирської районної ради Роман Бублк, голова Охтирської районної державної адміністраціїВіталій Супрун, представники ЗМІ та інші особи. 

 

Перед початком запланованого заходу гостям провели екскурсію Охтирським місцевим центром, який зорієнтований на максимально якісному задоволенні потреб клієнтів. Перш за все, це вдала просторова і функціональна організація приміщення з чітким розподілом на відкриту зону для клієнтів (front office), де розташовані всі робочі місця працівників відділів, які безпосередньо відповідають за взаємодію з клієнтами, та службову зону для внутрішніх користувачів (back office). По-друге, це принцип забезпечення оперативності першого контакту з відвідувачем центру та надання вичерпної інформації щодо діяльності центрів. По-третє, індивідуальний підхід до кожного, хто звернувся до центру.  Працівники відділу попередньої роботи з клієнтами  роблять усе можливе, аби допомогти у вирішенні проблеми відвідувача, навіть якщо така особа не має права на отримання БВПД.

Директор Охтирського місцевого Тамара Козир розпочала флеш-семінаррепрезентацією, у якій висвітлювався рік роботи центру.

Продовжив захід охтирський міський голова Ігор Алєксєєв. Він привітав працівників центру з річницею та наголосив, що робота Охтирського місцевого центру надання БВПД має позитивне відлуння у місті. Це є підтвердженням якості послуг». Також додав, що особи, які зверталися до міської ради з проблемними питаннями та були направлені до юристів центру, отримують необхідну консультацію та роз’яснення. Ігор Алєксєєв відмітив, що така праця економить час та зусилля  громадян.

Голова Охтирської районної державної адміністрації Віталій Супрун підкреслив: «Уже прийнята програма розвитку правової допомоги в Охтирському районі підвищить рівень правової культури та обізнаності мешканців під час захисту конституційних прав громадянина, а також розширить доступ осіб до безоплатної правової допомоги».

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами  Микола Кравченко розповів про перспективу відкриття в Охтирському місцевому центрі відділу представництва громадян, завдяки якому юристи центру матимуть право представляти інтереси клієнта в суді. Ці зміни розширять можливості доступу громадян до правової допомоги: «Нині у Головному управлінні юстиції в м. Суми здійснюється реєстрація громадських формувань, що викликає незручності у пересічних громадян. Тому на Охтирський місцевий центр буде покладено повноваження, які стосуватимуться прийому громадян задля реєстрації громадський організацій, що спростить процедуру оформлення документів».

На одне з запитань від ЗМІ Тамара Козир відповіла, що кожен третій клієнт є жителем села чи селища. Не потрібно забувати про віддаленість населених пунктів, що є перепоною для громадян.

Одного з журналістів цікавило питання, чи змінилася категорія громадян, які потребували найчастіше роз’яснень, консультацій у 2016 році порівняно з минулим роком? Микола Кравченко повідомив, що можна виокремити категорію громадян, які потребували адвоката у 2015 році – це були особи, які мають  інвалідність, нині – це малозабезпечені. Він додав: «Сподіваюся, що коло суб’єктів права на вторинну правову допомогу розшириться, особливо це стосується внутрішньо переміщених осіб». 

Під час заходу охтирський міський голова Ігор Алєксєєв вручив грамоти трьом працівникам Охтирського місцевого центру з надання БВПД: Миколі Кравченку, Тамарі Козир та Роману Малюку.

Підводячи риску, Тамара Козир сказала: «Люди повинні мати право на захист, і це право гарантує держава». За її словами, з відкриттям 1 липня  2015 року центрів правової допомоги, був зроблений вагомий крок для реалізації захисту своїх прав, свобод та законних інтересів.