назад

Гарантії реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина

Фахівці системи БПД Харківщини продовжують гуртуватися й проводити спільні заходи, що охоплюють громадян відразу кількох районів. До Дня Конституції України масштабний захід «Гарантії реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина» щодо забезпечення реалізації прав громадян нашої держави, визначених її Основним Законом, провели Первомайський місцевий центр з надання БВПД, Богодухівський місцевий центр з надання БВПД, Харківський місцевий центр з надання БВПД, Чугуївський місцевий центр з надання БВПД.
Завдяки працівникам місцевих центрів і бюро, бібліотечних систем та активним громадянам, окрім жителів районів, до заходу долучились внутрішньо переміщені особи, у тому числі декілька десятків переселенців з Ізюмщини.
Представники різних структур влади та органів місцевого самоврядування, центрів надання адміністративних послуг, органів соціального забезпечення та Пенсійного фонду розповіли, як працюють в умовах війни, в чому допомагають переселенцям і місцевим жителям. Говорили про низку конституційних прав, які, попри війну, забезпечуються та гарантуються державою, – зокрема, про забезпечення права на соціальний захист громадян, у тому числі внутрішньо переміщених осіб.
Представники місцевих центрів повідомили онлайн-аудиторії, яким чином громадяни України мають можливість реалізувати своє конституційне право на отримання безоплатної професійної правничої допомоги. Заступниця директора Харківського місцевого центру Лілія Йолкіна розповіла про свою роботу в контактному центрі системи безоплатної правової допомоги та про найбільш поширені питання громадян, які надходять на номер 0800 213 103 і зацікавленим слухачам дала відповіді на деякі з них. Порядок надання відповідей у разі звернення громадян до системи БПД за допомогою месенджерів, пошти тощо повідомила директорка Чугуївського місцевого центру Уляна Кудрик. Директор Богодухівського місцевого центру Дмитро Перепелиця презентував алгоритм дій для самостійної можливості дізнатись відповіді на правові питання за допомогою бази WikiLegalAid.
Щодо особливостей реалізації прав громадян України за кордоном повідомила керівниця Ізюмського бюро правової допомоги Тетяна Хотетовська, виходячи з власного досвіду.
Представники Східного міжрегіонального управління юстиції у Харківській області в районах пояснили, як саме забезпечуються права людини у сферах виконання рішень, державній реєстрації актових записів, укладенні та посвідченні правочинів (за їхніми словами, укладених шлюбів і народжень дітей на територіях громад останнім часом збільшилось).
Повноваження, завдання й функції та практичні аспекти діяльності під час воєнного стану працівників Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у східних областях докладно висвітлили його представники Сергій Кузьменко та Роман Бережний.
Протягом заходу всі запрошені спікери неодноразово називали контактну інформацію та режим роботи своїх установ.
Наприкінці учасники мали можливість звернутись до спікерів із запитаннями з обговорених тем та словами вдячності за їх самовіддану працю задля забезпечення конституційних прав і свобод громадян, наближення спільно нашої перемоги над агресором.
Учасники:
Лозівська міська рада, Сахновщинська селищна рада, Близнюківська селищна рада, Лозівський відділ з обслуговування громадян Головного управління пенсійного фонду у Харківській області, Лозівський центр з надання адміністративних послуг, Коломацький центр з надання адміністративних послуг, Павлоградський відділ Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області.