назад

Що таке Конституція України? Які права в ній містяться? Як їх можна реалізовувати та захищати?

Про це сьогодні дізнались юні відвідувачі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. З нагоди відзначення Дня Конституції України юристи системи безоплатної правової допомоги Рівненщини та  волонтери БПД провели для малечі правопросвітницький захід, під час якого розповіли підростаючому поколінню про Основний Закон країни, та права  дітей, закріплені Конституцією.

В.о. директора Регіонального центру з надання БВПД Світлана Бідюк детально познайомила дітей з їх правами, реалізацію яких гарантує Конституція України.

В свою чергу, начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру Олександр Кузик нагадав малечі, що окрім прав, вони також мають і обов’язки.

Головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Рівненського місцевого центру з надання БВПД Світлана Білявська провела для дітей правову вікторину. Поділившись на команди, діти змагались та демонстрували свої знання права.

А ось волонтер БПД, адвокат та психолог Іванна Голуб поспілкувалась з дітьми вже про захист не прав, а свого психо-емоційного стану та безпосередньої безпеки в умовах війни.  Діти уважно слухали поради психолога, як боротись з панікою, як зберігати зосередженість в критичних ситуаціях та як правильно реагувати на небезпеку.

Також дітлахів цікавило питання, як на практиці можна  реалізувати свої права маленьких громадян. Зокрема, вони розпитували у юристів, чи мають право діти звертатись до міського голови з питанням виділення площі для виконання графіті).

Ось так пізнавально та весело пройшла зустріч фахівців системи БПД та волонтерів з дітлахами, під час якої малеча більше дізналась про Конституцію України. Для закріплення знань усі присутні отримали «Паспорт прав дитини», а за завзяття та жагу до перемоги, виявлені під час правової вікторини – солодкі подарунки.