назад

Хмельниччина: підліткам – про пілотний проєкт з відновного правосуддя

Від початку навчального року в Хмельницькому відбулася низка правопросвітницьких заходів для здобувачів освіти ліцеїв та коледжів. Ключова тема зустрічей – умови застосування та результати впровадження пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх.

У Хмельницькому юристи вже не перший рік активно співпрацюють з бібліотеками – Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою, Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва, а також з Центральною бібліотечною системою Хмельницької міської територіальної громади. Завдяки співпраці юристи та працівники бібліотек вже організували багато пізнавальних заходів для різних категорій осіб та реалізували чимало цікавих проєктів.

Зокрема, у вересні юристи системи безоплатної правової допомоги у Хмельницькому долучилися до проведення «Місячника першокурсника», започаткованого в Хмельницькій обласні бібліотеці для юнацтва. Разом із Іриною Міщенко, завідувачкою відділу періодики та соціокультурної роботи бібліотеки, яка також є волонтеркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, працівники регіонального та місцевого центрів зустрічалися з першокурсниками навчальних закладів міста – ліцеїв та коледжів – і пояснювали, які інструменти можна використовувати, щоб відстояти свої права. Загалом минулого місяця відбулося шість таких заходів.

Оскільки здобувачі освіти ліцеїв та коледжів – це переважно неповнолітні, щоразу з учнями та студентами обговорювали пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Насамперед інформували про умови застосування Програми, а саме:

  • наявність потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» – це пілотний проєкт, який реалізується в Україні з 2019 року. Для неповнолітнього участь у проєкті – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити помилку, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень», – розповіла першокурсникам Хмельницького професійного ліцею електроніки фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Оксана Банкова.

Зустрічі з неповнолітніми на тему відновного правосуддя продовжили в жовтні. За ініціативи завідувачки бібліотеки-філії № 11 Центральної бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади Алли Гливи відбулась правова година «Закон обов’язковий для всіх» для здобувачів освіти Хмельницького професійного ліцею електроніки.

Як пояснила учням ліцею в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, до реалізації програми з відновного правосуддя для неповнолітніх залучають адвокатів-посередників, які пройшли навчання з проведення процедури медіації у кримінальному процесі, а також партнерів та організації у сфері освіти, соціальної та психологічної допомоги.

Молодь також дізналася про приклади успішного застосування відновного правосуддя на Хмельниччині. Наприклад, дівчина-підліток, яка викрала мобільний телефон у своєї сусідки, щиро розкаялася у скоєному, відшкодувала завдану шкоду і примирилася з потерпілою. Зрозумів наслідки свого вчинку і неповнолітній хлопець, який необачно відповів кулаками на образу односельчанина. Він також відшкодував збитки, примирився з потерпілим, а ще пройшов програму ресоціалізації з психологом. В результаті суд взяв до уваги каяття та бажання неповнолітніх загладити свою провину і звільнив їх від кримінальної відповідальності.