назад

Хмельницький: про рівність чоловіків та жінок і протидію дискримінації говорили під час засідання кіноклубу

Про права жінок, протидію дискримінації та цінність кожного дня життя говорили під час виїзного засідання  кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві», яке відбулося 8 березня в Хмельницькому торговельно-економічному коледжі ДТЕУ на запрошення викладача історії Олександра Атаманчука. Тема засідання, приуроченого до Міжнародного дня прав жінок і миру, – «Щастя в тому, щоб жити!?».

Для перегляду та обговорення керівниця кіноклубу, завідувачка відділу краєзнавства Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Зоя Філіпенко обрала документальний фільм «Йоанна» (режисерка Анета Копач) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Головна героїня стрічки – невиліковно хвора 36-річна жінка на ім’я Йоанна. Їй залишилося жити три місяці. Однак жінка не впадає у відчай, а намагається використати час, що їй залишився, щоб бути разом зі своїм п’ятирічним сином та чоловіком. Щоб передати хлопчикові свою материнську мудрість, жінка починає писати онлайн-щоденник. Режисерці вдалося показати надзвичайно сильну духом жінку, а також важливість взаємної підтримки в подружжі.

Сьогодні українські жінки переживають дуже непрості часи. Водночас їм вдається залишатися мужніми і сильними. Зокрема, десятки тисяч українок нині в лавах Збройних Сил України виборюють нашу свободу. Мільйони жінок наближають перемогу в тилу. Усі вони потребують поваги, підтримки і захисту їхніх прав.

За словами заступниці директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольги Чорної, в Україні діє низка важливих нормативно-правових документів, що визначають рівність статей, а також спрямовані на протидію дискримінації.

«Це, зокрема, закони України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». До того ж Україна минулоріч ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульську конвенцію», – зазначає юристка.

Як зауважила Ольга Чорна, на всі випадки дискримінації необхідно реагувати, суспільство в жодному разі не повинно толерувати прояви сексизму. А в разі порушення прав жінок порадила звертатися до юристів системи безоплатної правової допомоги.