назад

Хмельницький: відвідувачі та працівники бібліотеки отримали консультації зі спадкового та сімейного законодавства

Упродовж кількох років на базі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва діє консультаційний пункт. Як працівники, так і відвідувачі раз на місяць або на вимогу мають можливість отримати консультації юристів системи безоплатної правової допомоги.

У перші дні травня відвідувачів та працівників бібліотеки консультувала заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна.

Цього разу людей здебільшого цікавили питання, що стосуються спадкового права: строки прийняття спадщини та зміни у зв’язку із введенням воєнного часу, звернення до суду у зв’язку з пропущенням строку прийняття спадщини; черги спадкування за законом, встановлення факту спільного проживання зі спадкодавцем, розподіл спадкового майна між спадкоємцями, звернення до нотаріуса та необхідні для цього документи, звернення до апеляційного суду в спадкових справах.

«Спадкові питання завжди були у топі звернень до юристів системи БПД. Так, від початку роботи місцевих центрів на Хмельниччині зі зверненнями щодо спадкового законодавства до юристів в області звернулося понад 15 тисяч осіб», зазначає Ольга Чорна.

З-поміж інших питань, які цікавили клієнтів консультпункту порядок розлучення, якщо дружина за кордоном, стягнення аліментів, судовий збір у разі звернення до суду, можливість звернення до суду онлайн.

Кожен із відвідувачів, консультаційного пункту отримав також загальну інформацію про точки доступу до БПД та дізнався про можливість звернення до юристів через контакт-центр за номером 0 800 213 103 та за допомогою онлайн-сервісів системи.

Зазначимо, що започаткували консультпункт у книгозбірні спільно з волонтеркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Іриною Міщенко, яка також є завідувачкою відділу періодики та соціокультурної роботи бібліотеки.

Завдяки співпраці з волонтеркою десятки людей дізналися про своє право на безоплатну правову допомогу, отримали фахові консультації та роз’яснення законодавства. До того ж волонтерка активно допомагає юристам, організовуючи правопросвітницькі заходи для учнів та студентів.