назад

І про права розповіли і кров здали – або тиждень донора на Сумщині

Почесна та відповідальна справа – донорство. Сумщина славиться кількістю донацій, що роблять у Сумському обласному центрі служби крові та своїм донорським рухом. Тому, безспірно, що знання про трудові гарантії та виплати донорам крові є актуальними для різнопланових категорій населення краю. Підтримуючи добру традицію у 2022 році фахівці системи БПД Сумщини провели різнопланові заходи, інформування донорів крові і працівників системи крові. А разом, з тим долучилися до цієї почесної справи, що рятує життя людей.

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області у співпраці з Центром служби крові надає правову підтримку донорам, а фахівці системи БПД неодноразово долучаються до здачі крові та її компонентів. До здачі крові цього разу долучилися заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва та комунікаторка центру Яна Кравець.

«Донорів ще називають «ангелами життя», тому що вони охороняють наші життя і приходять на допомогу у найтяжчі моменти. Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей, а сьогодні в умовах війни, – ще більше», – акцентувала Валентина Волобуєва.

Фахівцями РЦ спільно із Сумським місцевим центром організовано інформування донорів щодо їх прав, надані роз’яснення та консультації.

У ході заходу громадян ознайомили:

  • із основними правами донорів крові та її компонентів;
  • трудовими гарантіями донорів;
  • пільгами Почесних донорів України

Також, всі охочі могли отримати консультацію із будь-якого питання. У рамках відзначення Всесвітнього дня донора крові подібний захід відбувся у Сумському обласному центрі служби крові в міста Шостка за участі директора місцевого центру Миколи Гудіми та фахівчинь центру Світлани Мязіної і Олени Сухойваненко.

«Донорство крові та компонентів крові – перш за все, добровільний акт людини, що полягає у донації крові та/або компонентів крові для подальшого використання їх для трансфузії, виготовлення лікарських засобів, медичних виробів або використання у наукових дослідженнях», – акцентував увагу присутніх Микола Гудіма.

У ході бесіди представниці центру розповіли про гарантії для працівників-донорів, передбачені Кодексом законів про працю України.

У нелегкі для України часи переливання крові є шансом на збереження життя багатьох поранених бійців української армії і мирного населення.

Не меншої вдячності заслуговує професійність працівників служби крові. Саме для них відбулась серія заходів на тижні донора крові. Зокрема, фахівчиня Конотопського бюро правової допомоги Яніна Козіна провела правопросвітницькій захід на тему: «Трудові гарантії працівнику-донору», що відбувся у Сумському обласному центрі служби крові у місті Конотоп для працівників установи.

А юристка Роменського бюро правової допомоги Алла Єрньєй розповіла, як кожен може почати рятувати життя та права донорів в Україні. Захід пройшов у Комунальному некомерційному підприємстві Сумської обласної ради «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» для працівників даної медичної установи.

Тож, Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачає, що донори мають такі права:

  • отримувати достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я, пов’язану зі здійсненням донорської функції;
  • брати участь у діяльності громадських організацій з метою популяризації добровільного безоплатного донорства;
  • отримати відшкодування за шкоду, заподіяну здоров’ю через виконання донорської функції.

Долучилися до проведення правопросвітницьких заходів юристи Великописарівського та Лебединського бюро правової допомоги. Підтримав ідею різнопланової аудиторії для проведення інформування щодо прав донорів крові Охтирський місцевий центр, який провів захід для бібліотекарів краю.

Поряд із іншими заходами  в соціальних мережах розміщені Сумським місцевим центром та Буринським бюро правової допомоги відеоінформування та привітання стосовно прав донорів крові в Україні.

Разом з тим, Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області розроблені друковані матеріали  – буклет Про_БЕЗПЕЧНЕ ДОНОРСТВО КРОВІ, у межах проєкту «ПроСтО» . А брошуру «Права та пільги, які надаються донорам крові» підготував юрист Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лебідь.