назад

Дотримання прав ув’язнених

17 червня у Чернігові обговорили питання дотримання прав ув’язнених. В обговоренні взяли участь: керівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, Олеся Пирковська, Анатолій Леоненко , регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака.
Під час заходу обговорювались проблемні питання, пов’язані із забезпеченням безпеки засуджених під час повітряної тривоги, в’язничне виробництво, медичне обслуговування засуджених, звільнення з під варти для проходження військової служби.
Забезпечення безпеки засуджених під час повітряної тривоги:
При сигналах тривоги та безпосередній загрозі персонал установ виконання покарань повинен вжити заходів щодо зосередження засуджених та осіб, узятих під варту, у безпечному місці (укритті).
Укриття повинні бути додатково обладнані засобами відпочинку (місця для сидіння), обігріву та запасами питної води.
Установи виконання покарань також повинні дотримуватися світломаскування у нічний час доби із одночасним патрулюванням прилеглих територій.
В’язничне виробництво:
У зв’язку із введенням воєнного стану установи виконання покарань можуть впроваджувати нові напрями виробничої діяльності.
Водночас в період ведення активних воєнних дій установи виконання покарань можуть стикатися із особливими проблемами матеріально-побутового та медичного забезпечення.
З огляду на це національні органи вживають заходів із отримання міжнародної технічної допомоги для безперебійного функціонування в’язничної інфраструктури. Для отримання гуманітарної допомоги, зокрема продуктів харчування ліків та предметів першої необхідності, налагоджується співпраця із міжнародними організаціями, національними та місцевими благодійними, громадськими, релігійними організаціями та органами місцевої влади.
Щодо медичного обслуговування засуджених:
Згідно з постановою КМУ від 19.03.2022 №320 на період воєнного стану медичне обслуговування здійснюються відповідно до глави 13 Кримінально-виконавчого кодексу України. Тобто змін у порядку медичного обслуговування засуджених не було.
У закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби надається медична допомога при невідкладних станах, первинна медична допомога, вторинна (спеціалізована), медична реабілітація, здійснюється санітарно-епідеміологічний нагляд, проводяться санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи, організовується цілодобове чергування медичних працівників, забезпечення засуджених лікарськими засобами, медичними виробами, технічними та іншими засобами реабілітації, проводиться реабілітація та лікування після захворювань і травм.
Медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров’я. Для цього при установах створюються та функціонують медичні частини.
Звільнення з під варти для проходження військової служби:
22 березня 2022 року набрали чинності зміни до Кримінально-процесуального кодексу, який було доповнено статтею 616, згідно з якою особам, що підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення та стосовно яких обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою була надана можливість звернутись до прокурора із заявою про скасування такого запобіжного заходу для подальшого призову на військову службу під час мобілізації.
Так, підозрюваний (обвинувачений) може звернутися до прокурора з клопотанням про скасування тримання під вартою для проходження військової служби за призовом. Після чого прокурор розглядає клопотання, оцінює відповідні ризики та може звернутися з клопотанням про скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до слідчого судді.
Слідчий суддя або суд невідкладно розглядає клопотання прокурора і виносить рішення щодо запобіжного заходу.
Звільнений з-під варти не пізніше 24-х годин має з’явитись для призову на військову службу до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації. У разі порушення цих вимог прокурор ініціює обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Звертаємо увагу, що у ст. 616 КПК передбачено перелік кримінальних правопорушень, підозрювані, обвинувачені у вчиненні яких не мають права на скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з міркувань проходження військової служби під час мобілізації: ст.ст. 115, 146–147, 152–156, 255, 255-1, 257, 258–262, 305–321, 330, 335–337, 401–414, 426–433, 436, 437–442 Кримінального кодексу України.
Окрім того, з моменту введення воєнного стану в Україні передбачена можливість звернення до Президента України із клопотанням (заявою) про помилування засуджених із бойовим досвідом для оборони країни.
За помилуваними особами повинні приїхати представник Збройних сил, або представник Територіальної оборони. Якщо колишній засуджений мав значний бойовий досвід, то його забирають у свою частину, а інші особи долучаються до Територіальної оборони.
Таким чином, адміністрації установ виконання покарань повинні інформувати засуджених про можливість звільнення і роз’яснювати відповідні процедури для осіб, які виявили бажання захищати нашу країну.