назад

Волонтер Броварського місцевого центру з надання БВПД розповів про обов’язки та гарантії для медичних працівників

Напередодні професійного святаДня медичного працівника, яке традиційно відзначають в Україні у третю неділю червня, волонтер Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Тукаленко, студент Чорнобильського медичного фахового коледжу, розповів своїм однокурсникам про обов’язки та гарантії для медичних працівників.

Захист прав медиків – одне з найболючіших питань нашого суспільства. Все частіше в Україні трапляються випадки порушення прав медичних працівників, зокрема трудові та соціальні, відсутність гарантій фізичної безпеки, захист ділової репутації, честі та гідності медичних працівників в засобах масової інформації тощо. Проте, свої права та як діяти у разі їх порушення знають не всі медичні працівники.

Волонтер під час заходу пояснив, що всі медики згідно з Конституцією України мають такі ж права, як і решта громадян країни: право на життя, охорону здоров’я, на освіту, на працю та відпочинок, повагу честі та гідності, ділової репутації тощо. Окрім того, студенти проінформовані про спеціальні права і пільги, передбачені Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», серед яких, зокрема, заняття медичною і фармацевтичною діяльністю відповідно до спеціальності та кваліфікації; належні умови професійної діяльності; підвищення кваліфікації, перепідготовку не рідше одного разу на п’ять років у відповідних закладах та установах; вільний вибір апробованих форм, методів і засобів діяльності, впровадження у встановленому порядку сучасних досягнень медичної та фармацевтичної науки і практики, соціальна допомога з боку держави у разі захворювання захворювання, каліцтва або в інших випадках втрати працездатності, що настала у зв’язку з виконанням професійних обов’язків та інші.

Одночасно Максим пояснив, що разом з гарантованими правами, медичні працівники зобов’язані надавати своєчасну та кваліфіковану медичну лікарську і реабілітаційну допомогу, безоплатно надавати невідкладну медичну допомогу, сприяти запобіганню та лікуванню захворювань, постійно підвищувати рівень професійних знань та майстерності.

Багато запитань у студентів виникло з приводу того, як діяти якщо права медичних працівників порушують.

Так от, якщо медичний працівник вважає, що умови роботи загрожують його здоров’ю чи здоров’ю людей, які оточують, а роботодавець не дотримується норм законодавства про охорону праці, тоді медики мають право:

  • відмовитись від дорученої роботи;
  • звернутися з заявою до відділу охорони праці закладу охорони здоров’я, де працює медик;

(фахівці цього відділу разом з представником профспілки й уповноваженим трудового колективу мають дослідити і підтвердити цей факт, а за цей період за медичним працівником зберігається середній заробіток (ст. 6 Закону України “Про охорону праці”)

  • розірвати трудовий договір за власним бажанням.

(у цьому випадку працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не меншому за тримісячний заробіток (ч. 3 ст. 38, ст. 44 Кодексу законів про працю України).

Також вони мають право звернутися до:

  • адміністрації медичного закладу для отримання роз’яснень, інформації щодо обставин порушених прав та отримати відповідь у письмовому вигляді у встановлений законом термін;
  • професійної спілки (у разі її утворення), до завдань якої, зокрема належить представництво інтересів працівників у взаємовідносинах з адміністрацією медичного закладу, іншими органами та установами, нагляд за дотриманням законодавства про працю;
  • територіального органу Державної служби України з питань праці, що займається наглядом за дотримання роботодавцем норм з охорони праці й безпечних умов праці;
  • правоохоронних органів, якщо вони постраждали від адміністративних чи кримінальних правопорушень;
  • суду за захистом своїх порушених прав.

 «Медик – більше, ніж професія, це справді покликання та місія, благородство і значення яких важко переоцінити. Цей фах вимагає найвищого професіоналізму, глибоких знань, мужності та повної самовіддачі. В умовах воєнного стану підготовка медичних кадрів є вкрай важливою. А знання своїх прав лиш посилить впевненість у правовій захищеності», – зауважив Максим.