назад

Про порядок реалізації Програми відновлення для неповнолітніх говорили на Черкащині

З метою роз’яснення порядку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» завідувач сектору «Лисянське бюро правової допомоги» Смілянського місцевого центру з надання БВПД Василь Ямковий провів засідання круглого столу для працівників Лисянського сектору поліцейської діяльності № 2 Звенигородського РВП Черкаської області на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх».

Відповідно до «Порядку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми. Проект включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними кримінальних правопорушень, з метою:

–  забезпечення відшкодування заподіяної шкоди;

– максимально раннього виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації;

– запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

«Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів неповнолітніми. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що особа яка вчинила злочин виправиться. Програма відновлення надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. І що важливо не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі», – зазначив  Василь Ямковий.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, може бути застосована за наявності таких умов:

  • наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

На прикладі успішних практик застосування Програми відновлення для неповнолітніх, яких за три роки реалізації проекту на території України назбиралося чимало, юрист розповів поліцейським про важливість впровадження в нашій державі згаданої Програми та користь, яку можуть отримати як неповнолітній так і потерпілий, беручи в ній участь.

Зокрема, за результатами успішного проходження Програми відновлення щодо неповнолітнього може бути прийняте одне з таких рішень:

  • про закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення;
  • про звільнення від кримінальної відповідальності;
  • про звільнення від кримінальної відповідальності із застосуванням заходів виховного характеру;
  • про звільнення від відбування кримінального покарання.

Також примирення сторін, як обставина, що пом’якшує покарання, може бути враховане судом під час винесення вироку щодо неповнолітнього.

Що ж стосується потерпілого, то його участь у Програмі надасть можливість швидко отримати відшкодування за вчинений злочин, впоратися з негативними емоціями та переживаннями, спричиненими правопорушенням.

Довідково. Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення впроваджується відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» від 21.01.2019 № 172/5/10. Цим же наказом затверджено Порядок реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».