назад

Інтелектуальні ігри, бесіди, вікторини, конкурси – все це допомагає швидко засвоїти права, обов’язки, напрацювати моделі поведінки, відшукати відповіді на запитання, проте це все більше запам’ятовується, коли діти не просто слухають, а й беруть участь. Ідея імпровізованого суду не нова, проте, завжди зацікавлює дітей.

Захід провели для учнів Зборівської ЗОШ №1 було фахівці Зборівського бюро правової допомоги. Справу вибрали цікаву, крадіжка прикрас з ювелірного магазину, під час якої можна було дізнатися хто може бути учасником судового процесу, їхні права і обов’язки, з якого віку настає кримінальна відповідальність, адже у даній справі були задіяні і неповнолітні учасники.

Все відбувалося як у справжньому суді: відкриття засідання, підготовча частина, оголошення заяв та клопотань. Згодом – розгляд справи по-суті: дослідження доказів, допит обвинувачених, свідків, судові дебати. Під час гри учні чітко дотримувались своїх обов’язків, діалоги були чіткими та доречними.

Якщо з самого початку гри учні поводили себе дещо сором’язливо, то коли дійшло до активної частини дискусії, розпочали мало не наперебій доводити свою позицію. Колегії суддів навіть доводилося висловлювати попередження учасникам процесу та застерігати їх щодо можливого видалення із зали судового засідання та притягнення до адміністративної відповідальності

– говорить керівник бюро Марія Колісник.

Також школярі дізналися, яка відповідальність може настати у разі вчинення крадіжки та відчули себе дорослими і відповідальними.

Справа завершилася винесенням обвинувального вироку, який учні підготовили заздалегідь відповідно до статей Кримінального кодексу України та зачитали у залі засідань.

Мені було дуже цікаво. Хотів би щоб такі уроки проходили частіше

– говорить учень, що виступав в ролі адвоката. Загалом діти отримали багато позитивних вражень та знань від проведення імпровізованого суду, їх це дуже зацікавило, тож вони просили провести їм такий суд ще раз.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.