назад

Зустріч з майбутніми правниками у форматі відкритого діалогу

У приміщенні Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія» 18 листопада директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук зустрівся зі студентами-правниками у форматі відкритого діалогу.

На зустріч завітали студенти та представники професорсько-викладацького складу юридичного інституту. Заступник директора Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія» Григорій Долішній у вітальному слові зазначив, що співпраця з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги є важливою для навчального закладу у різних напрямках та планується активна співпраця із системою безоплатної правової допомоги на Прикарпатті.

Директор Регіонального центру Михайло Євчук, презентуючи студентам-правникам юридичного інституту основні здобутки та напрацювання системи безоплатної правової допомоги за роки функціонування, акцентував увагу на правових послугах, сучасних сервісах, пілотних проєктах та планах системи.

Впродовж зустрічі майбутні правники ознайомились із аспектами становлення та розвитку безоплатної правової допомоги в Україні, ознайомились із поняттям первинної та вторинної правової допомоги, дізнались про послуги, які надають центри БПД, хто є клієнтами та якими сучасними сервісами можуть скористатися громадяни.

«Завдяки цілодобовому механізму інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні до кожного затриманого адвокат прибуває впродовж 2-х годин. Це значно сприяло мінімізації порушенню прав затриманих з боку органів, які уповноважують здійснювати затримання», – наголосив він.

У діалозі з директором Регіонального центру з надання БВПД в області студенти цікавилися усім: яка правова допомога надається, хто є клієнтами, якими сучасними сервісами можуть скористатися громадяни, на які отримали вичерпні відповіді. Велике зацікавлення вони виявили до платформи WikiLegalАid, яка створена за аналогією з Вікіпедією, де будь-який Інтернет-користувач може зайти на неї та відшукати там потрібну йому правову інформацію, зразки оформлення документів та заяв.

Під час зустрічі молодь мала змогу почути досвід роботи адвоката системи безоплатної правової допомоги Ігоря Косійчука, який розповів про співпрацю з Регіональним центром на основі контракту, успішні справи захисту прав клієнтів, переваги взаємодії адвоката із системою безоплатної правової допомоги.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД в області Мирослава Аннюк у бесіді зі студентами наголосила на наданні БПД, де в системі надання безоплатної правової допомоги запроваджені стандарти якості, які регулюють якісне надання послуг. Також вона зупинилась на інструменті «peer review» для оцінки роботи юристів.

Майбутніх правників цікавили питання перспектив майбутнього працевлаштування аби працювати за фахом та проходження практик у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Студенти отримали вичерпні відповіді на їх запитання від фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

У діалозі зі студентами також брали участь заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в області Володимир Ковальчук та Завідувач кафедри кримінального права та кримінології Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», кандидат юридичних наук, доцент Віталій Юрчишин.

Усі бажаючі отримали інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги та контакти центрів й бюро правової допомоги на Прикарпатті.