назад

Актуальна правова інформація для педагогічних колективів

Учителі, які щодня спілкуються з дітьми в школі, знають, що кожна родина має свої особливості, усталені традиції та погляди на виховання. На практиці, на жаль, трапляються випадки, коли дитина може потерпати від домашнього насильства. Як педагогу реагувати на це, до кого звернутися за консультацією та зрештою де можна отримати безоплатну правову допомогу як дітям, так і дорослим – про це інформують учителів фахівці системи БПД.

Чергова інформаційна година відбулася на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська розповіла вчителям української мови та літератури, російської мови та зарубіжної літератури; фізики; математики; вихователям закладів дошкільної освіти про діяльність центрів та бюро правової допомоги. Педагоги дізналися, наскільки дієвою та результативною є робота центрів, адже станом на 18.11.2019 вже зареєстровано 28 669 звернень громадян. І це свідчить про високу довіру суспільства до системи безоплатної правової допомоги.

Оскільки частими є випадки, коли батьки не тільки нехтують своїми обов’язками щодо виховання та піклування про дитину, а й має місце насилля в родині, Наталія Поставська акцентувала увагу на тому, де можна отримати правову допомогу з цього питання. Зокрема, представниця Регіонального центру повідомила про єдиний кол-центр системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103. Більш детально розглянули питання щодо застосування спеціальних заходів: термінового заборонного припису стосовно кривдника та обмежувального припису стосовно кривдника (термін дії, де отримати, до кого звернутися).

Також освітяни детальніше дізналися про проєкт «Я МАЮ ПРАВО», у межах якого реалізується просвітницька кампанія «Стоп насильство».

Обговорили також питання булінгу в шкільному середовищі. Наталія Поставська звернула увагу на доцільність розміщення у шкільних інформаційних куточках для батьків плакатів за правовою тематикою:  «Відповідальним батькам – урядова підтримка», «Поїхати з дитиною за кордон – легко!», «Зупинимо домашнє насильство», «Зупинимо булінг разом».