назад

Інформуємо радіослухачів «Слобода FM» про шахрайство в інтернеті та як від нього уберегтися

SuR 180730 01Купівля товару через інтернет – швидко, просто та у зручний час. Саме ці вигідні умови спонукають все більше людей здійснювати закупи не в магазинах чи маркетах, а саме через «всесвітню павутину». І при цьому багато хто натрапляє на шахраїв і, як результат, залишається ошуканим. Як діяти і головне – як уберегтися від таких випадків – про це 30 липня у прямому ефірі у передачі «По суті» на радіостанції «Слобода FM»  інформували юрист Регіонального центру Олексій Рибалка та старший інспектор відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Сумській області Володимир Крупецьких.

Олексій Рибалка акцентував увагу радіослухачів на тому, що громадяни мають бути пильними та розуміти, що пропозиція товару за значно нижчу його ринкову ціну має вже насторожити майбутніх покупців. «Шахрайство в інтернеті набуває все більших масштабів. Злочинці вигадують все нові схеми з викачування грошей з користувачів. Практично повна безкарність, анонімність шахраїв, велика кількість довірливих людей – усе це підживлює цей своєрідний «бізнес». Зазвичай продавці виставляють низьку ціну товару, але просять зробити обов’язкову передоплату і при цьому відмовляються в оплаті у відділенні служби доставки. У таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається ні з чим», – зауважив Олексій Рибалка. Також гості студії разом з ведучим обговорили ситуації, коли людина отримує смс-повідомлення, у якому інформується, що абонент став переможцем конкурсу і може отримати цінний подарунку, тож йому варто або перетелефонувати за певним номером, або перейти за посиланням. «Знову ж таки закликаю вас бути пильними. Якщо ви знаєте, що не брали участі в жодних конкурсах чи акціях, не реагуйте на такі повідомлення. Адже це якраз і є яскравий випадок шахрайства», – наголосив юрист.

SuR 180730 02Також правник акцентував увагу на тому, що серйозною проблемою на даний час є розповсюдження комп’ютерних вірусів, особливо небезпечними є віруси-шифрувальники. Після зараження таким вірусом він шифрує всі ваші файли. Найчастіше такі віруси розповсюджуються через електронну пошту. Щоб вберегтися від цього варто використовувати надійне антивірусне програмне забезпечення, не відкривати електронні листи та посилання в цих листах з невідомих вам адрес, зберігати копії важливих даних на різних носіях.

SuR 180730 03Підсумовуючи, юрист зауважив, якщо людина й надає перевагу купівлі товарів через інтернет, то це варто робити з перевірених сайтів і завжди бути пильним і не довіряти сумнівним акціям та пропозиціям.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.