назад

Компенсація за завдані збитки через неправомірне відключення газу

Захист прав споживачів комунальних послуг – одне з найактуальніших питань для громадян Кривого Рогу. Саме з ним вони найчастіше приходять до правників системи БПД міста.Допомагає городянам розібратися у юридичних тонкощах фахівець Криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Шишов. На його рахунку – багато перемог. Чергову було здобуто нещодавно.

Так, у 2017 році громадянці Тетяні В., особі з інвалідністю, внаслідок боргу через непокриття субсидією необхідної оплати за газ, припинили газопостачання. Зроблено це було без попередження. Людина, яка має проблеми зі здоров’ям і невеликі статки, опинилась в ситуації, коли виникли складнощі навіть з приготуванням їжі. При чому газ їй не підключили навіть після того, як вона сплатила заборгованість.

Пані Тетяна звернулась за захистом своїх прав до Криворізького місцевого центру з надання БВПД. Вона не могла самостійно дістатись до центру, тож весь цей час їй надавалась адресна правова допомога. Тобто юрист відвідував громадянку вдома.

Саме завдяки зусиллям правника системи БПД та його зверненню до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг громадянці було підключено газ. Ще два роки знадобилось Володимиру Шишову, щоб у судах першої та апеляційної інстанцій довести свою правову позицію. І от – у липні 2019 року Дніпровський апеляційний суд підтвердив неправомірність відключення газу у ситуації пані Тетяни В., Тепер їй має бути компенсовано збитки у якості недоотриманого природного газу у сумі 11852 грн.

Пам’ятайте, що у питаннях захисту прав споживачів не стягується судовий збір. Вразливим верствам населення, визначеним ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” може бути призначено гарантованого державою адвоката або представника для складання процесуальних документів та представництва інтересів. Дізнатись адресу найближчого можна зателефонувавши до Контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.