назад

Консультаційні пункти на Одещині: допомога юристів із земельних питань

Допомогу юриста очно можна отримати в бюро та консультаційних пунктах. Такі пункти працюють за визначеним графіком у зручних для відвідування громадянами місцях, в тому числі у віддалених селищах.

Так, юристи Березівського бюро правничої допомоги провели виїзний консультаційний пункт для мешканців села Сербка, що на Одещині. Мешканці потребували допомоги через невиконання фермером умов договору оренди землі.

Декілька років тому селяни віддали свої паї в оренду одному фермерському господарству. Однак вже понад два роки орендар не розраховується з власниками і не виходить з ними на зв’язок. 

«Землевласники опинилися в ситуації, що і орендну плату не отримують, і  віддати землю комусь іншому чи обробляти її самостійно не можуть, оскільки є чинні договори оренди. В такій ситуації насамперед потрібно звернутися із заявою до орендаря щодо погашення боргу за оренду землі та можливості розірвання договору оренди за згодою сторін. Заяву треба надіслати поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення», – коментує юристка бюро Катерина Луганенко. 

Юристка бюро підготувала кожному, хто прийшов на зустріч, таку заяву до орендаря та сам проєкт угоди про розірвання договору оренди землі за згодою сторін. А також розказала як діяти якщо заява не дасть результату.

«Якщо досудова процедура врегулювання спору не дасть результатів і орендар не виконає своїх зобов’язань – щоб розірвати договори оренди та отримати заборгованість по орендній платі необхідно буде звертатися до суду. Також орендодавці мають право звернутися до суду із заявою про забезпечення позову, а саме накладення арешту на майно орендаря та арешт на майбутній урожай на суму орендного боргу», – зазначає юристка.

Загалом під час роботи  консультативного пункту допомогу отримали 20 жителів села.

Як знайти консультаційний пункт

Про дату, час та місце роботи консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги можна дізнатися з відповідних графіків.