назад

Консультування у місцях несвободи: про доступність БПД на Роменщині

Розширення доступності до безоплатної правової допомоги для вразливих категорій осіб є основною метою фахівців системи БПД, що враховується при організації роботи консультаційних пунктів у приміщеннях спеціалізованих закладів. 

Тож, очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко за домовленістю з директоркою  Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради “Обласна клінічна спеціалізована лікарня м. Ромни” Тетяною Головко провела виїзне консультування пацієнтів закладу.

“Фізична безбар’єрність передбачає створення середовища, де суспільний простір фізично доступний для кожного громадянина. У свою чергу, діяльність системи  БПД Сумщини з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору спрямована на реалізацію таких базових цінностей як дотримання прав людини, гідність, толерантність. Тому для нас важливо забезпечити доступне середовище та рівні  можливості для всіх груп населення. Виїзні консультування, дають змогу особам, які не мають можливості відвідати місцевий центр з надання БВПД чи сектор бюро правової допомоги, отримати консультації та роз’яснення юристів”,- зазначила директорка Регіонального центру під час робочої зустрічі  з керівництвом лікарні.

Під час робочої зустрічі Олена Демченко обговорила особливості надання безоплатної правової допомоги для такої специфічної категорії – пацієнтів стаціонару спеціалізованої лікарні.

Після робочої зустрічі, спільно із завідувачкою сектору Роменське бюро правової допомоги Аллою Єрньей очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко провела консультування з правових питань.

Серед питань, що цікавили пацієнтів, були наступні: 

  • Встановлення факту, що має юридичне значення ( належність документів певній людині, відновлення втрачених документів, встановлення факту родинних стосунків).
  • Встановлення опіки, призначення та заміна опікуна та укладення договорів довічного утримання.
  • Захист спадкових прав  та спадкуванням під час воєнного часу(врахування обов’язкової частки непрацездатних осіб під спадкування майна, встановлення додаткового строку для вступу у спадщину ).
  •  Оформленням договору дарування в умовах воєнного часу.
  • Пенсійне забезпечення та  обрахунок пенсії.

«Недієздатна особа вважається такою що прийняла спадщину з моменту смерті спадкодавця і цей момент повинен бути врахований іншими спадкоємцями», – роз’яснила Алла Єрньей під час консультації.

Поряд із консультуванням директорка Регіонального центру відвідала сектор Роменське бюро правової допомоги. У ході моніторингового візиту  обговорили шляхи подальшої співпраці з територіальними громадами у межах реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» та Проєкту «Волонтер БПД» – планування, тематика правопросвітницьких  заходів тощо.

«Ми намагаємося забезпечити динамічну співпрацю Конотопського місцевого центру з надання БВПД  з територіальними громадами в умовах воєнного стану, дотримуючись принципу беззаперечного права мешканців територіальних громад на правову допомогу й розуміння важливості правової просвіти населення»,- наголошує директор Конотопського місцевого центру Олександр Муха.