назад

З нагоди свята Дня Гідності та Свободи в Чернігові провели захід для учнів спеціалізованої загальноосвітньої школи

21листопада директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, спільно з директорм Чернігівського МЦ Володимиром Бобруйком провели правопросвітницький захід в Спеціалізованій загальноосвітній школі №2 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов для учнів 5-6-х класів.

Під час заходу з учнями навчального закладу обговорили такі питання як : права і обов’язки дитини, булінг його види та з якого віку настає кримінальна відповідальність у неповнолітніх.

Кожна дитина має право на : любов і турботу, відпочинок і дозвілля, освіту, медичну допомогу, право на життя.

Обов’язком дитини є : поважати і любити своє оточення, дотримуватись правил моральної поведінки, прийнятих у суспільстві, намагатись не створювати ситуацій, які призводять до порушення закону,цінувати і дбати про своє здоров’я, з повагою ставитися до людей, які піклуються про них.

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

Види булінгу : Фізичне насильство найбільш помітне, однак складає менше третини випадків булінгу (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, ляпаси, пошкодження та знищення одягу та особистих речей жертви, а також погляди, жести, образливі рухи тіла та міміки обличчя).

Економічний булінг – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо, психологічний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж тощо.

До кримінальної відповідальності притягуються неповнолітні особи у віці від 14 до 16 років.

Згідно з частиною другою статті 22 КК України особи, що вчинили злочини у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності за: умисне вбивство; умисне тяжке тілесне ушкодження; умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження; диверсію; бандитизм; терористичний акт.

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

громадські роботи – можуть бути призначені неповнолітньому у віці від 16 до 18 років на строк від тридцяти до ста двадцяти годин і полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основної роботи час;

виправні роботи – можуть бути призначені неповнолітньому в віці від 16 до 18 років за місцем роботи на строк від двох місяців до одного року. Із заробітку неповнолітнього, засудженого до виправних робіт, здійснюється відрахування в дохід держави в розмірі, встановленому судом, в межах від п’яти до десяти відсотків;

позбавлення волі на певний строк особам, які не досягли до вчинення злочину вісімнадцятирічного віку, не може бути призначене на строк більше десяти років, в за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини – не більше п’ятнадцяти років. Неповнолітні, засуджені до покарання у виді позбавлення волі, відбувають його у спеціальних виховних установах. Позбавлення волі не може бути призначено неповнолітньому, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості .

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.