назад

Як не стати жертвою кіднепінгу: правопросвітництво на Тернопільщині

Термін кіднепінг для нашого суспільства є відносно новим. Для того, щоб діти не стали жертвами кіднепінгу необхідно роз’яснювати основні правила поведінки.

Щоб більше дізнатися про кіднепінг та як не стати жертвою подібного злочину, фахівці системи БПД Тернопільщини провели ряд правопросвітницьких заходів в навчальних закладах області, зокрема у Збаразькому ліцеї № 1 Збаразької міської ради, Кременецькій гімназії №3 Кременецької міської ради та Чортківській спеціалізованій школі-інтернаті №3 спортивного спрямування ім. Романа Ільяшенка. Учасниками заходів були учні 5-х, 6-х, 8-х та 9-х класів. Під час бесіди юристи та діти вели діалоги, обговорювали та моделювали різні ситуації, які потенційно могли б виникнути.

Школярі дізналися, що кіднепінг – це термін, який використовують для опису викрадення дітей, а постраждати від подібних протиправних дій можуть діти будь-якого віку та соціального статусу.

Юристи розповіли, що метою викрадення дитини може бути вимагання грошей, певних дій або інформації від батьків, а також насильницька трансплантація органів, примусова праця, втягнення дітей у злочинну діяльність тощо.

Оскільки питання кіднепінгу стоїть досить гостро не тільки в нашій країні, а й у світі, рекомендації щодо того, як дитині не стати жертвою викрадення є досить детальними для кожної вікової групи.

Юристи системи БПД Тернопільщини розповіли, яких саме рекомендацій потрібно дотримуватись. Дітям пояснили, що необхідно знати напам’ять прізвище, ім’я, по батькові своїх батьків та номери телефону; що треба розповідати батькам, якщо їм хтось погрожує або шантажує; уникати будь-яких розмов з незнайомими людьми. Крім того, не можна відповідати незнайомцям, які кличуть дітей по допомогу, бо, як правило, дорослі не просять її в дітей; завжди повідомляти батьків про будь-які підозрілі випадки спілкування з незнайомою людиною; не приймати від незнайомих людей подарунків тощо.

Фахівці також звернули увагу школярів на те, що необхідно пам’ятати правила безпеки в Інтернеті: не опубліковувати свої фото та контактні дані та не відповідати на сумнівні повідомлення. Учні дізналися, що кіднепінг– це злочин, а винному загрожує покарання до 10 років позбавлення волі.

Також фахівці місцевих центрів з надання БВПД нагадали, що всі діти мають право на безоплатну правову допомогу, роздали інформативні листівки та продемонстрували тематичну лекцію у слайдах.