назад

Консультування в громадах Сумщини: земельні питання знову на часі

Воєнний стан триває, а земельні питання знову на часі. Уже третій  рік поспіль система БПД Сумщини реалізує програму «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», що має на меті посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги та покращення правової спроможності громадян.

“В Україні майже вісім місяців триває воєнний стан, але, не дивлячись на ситуацію, життя триває. Безоплатна правова допомога Сумщини продовжує свою діяльність – здійснюється надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги на теренах краю. У Сумській області 22 територіальні громади перебувають під постійними ворожими обстрілами, але активна робота юристів продовжується. Проводяться виїзні консультування: усього за період воєнного стану, виїздів місцевими центрами та секторами бюро правової допомоги  здійснено 562, з них по земельним питанням – 149”, – акцентує очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Програма в умовах  воєнного стану

Земельні питання та пов’язані з ними – здавалося не така актуальна тема в умовах воєнного часу. Але, попри все – життя триває, а кількість виїздів до мешканців віддалених населених пунктів територіальних громад зростає. Серед них 27 відсотків – це питання в межах програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство », а саме земельні.

Так, юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД продовжують реалізовувати державну Програму, у рамках якої проводяться інформаційно-консультативні заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадян із земельних питань, попередження порушень та зловживань правами землевласників. Також триває проведення активної просвітницької роботи. За третій квартал 2022 року  п’ятдесят громадян одержали юридичне консультування.

Як зазначає директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД  Валентина Трошечко: «зараз ми всі перебуваємо у важких умовах, тому ми працюємо для того, щоб кожен громадянин, де б він не знаходився, міг отримати доступ до безоплатної правової допомоги. Ми навіть під час дії воєнного стану продовжуємо їздити у громади та консультувати людей, тому що необхідність у цьому лише зросла. Куди не можемо доїхати – консультуємо та проводимо заходи онлайн».

За період з липня по вересень цього року Сумським місцевим центром та секторами бюро правової допомоги було проведено 19 заходів  у рамках «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», з них 9 офлайн і 10 онлайн. 

Окрім того, юристи активно розміщують на сайті довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» актуальну інформацію, згідно з нормами чинного законодавства, не оминаючи земельні питання. 

Також, з метою полегшеного візуального сприйняття інформації, юристи записували відео консультування на теми: 

  • «Оренда земельної ділянки під час війни», 
  • «Зміна в підході до оподаткування земельної ділянки», 
  • «Земельні торги в умовах воєнного стану», 
  • «Договір купівлі-продажу в умовах воєнного стану».

Проблемні питання земельного законодавства

Слід відмітити динаміку, що навесні такі питання були менш запитуваними, і це зрозуміло, адже у країні велися активні бойові дії. Наразі, земельні питання стоять на рівні з іншими, і це також пов’язано з одержанням виплат за оренду земельних ділянок (паю) після збору врожаю.

“Із квітня договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва укладаються за певних умов. Зокрема, строк дії договору закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем, орендар має право на збирання такого врожаю, але при цьому компенсує орендодавцю збитки, спричинені тимчасовим зайняттям земельної ділянки. А розмір компенсації становить розмір орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору і до дня закінчення збирання врожаю“, – роз’яснює юристка Охтирського місцевого центру з надання БВПД  Марина Лапоног.

Аналізуючи виїзні консультації до територіальних громад, до речі, консультації повністю орієнтовані на запити з їх сторони. Найчастіше, громадяни цікавляться щодо:

  • Змін у земельному законодавстві під час воєнного стану;  
  • Порядку укладання та розірвання договору оренди землі; 
  • Усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою; 
  • Доступу землевласників та землекористувачів до БВПД. 

Географія виїздів фахівців місцевих центрів

«Сьогодні, як ніколи, ми об‘єднані однією метою – захистом прав наших громадян. Земельне законодавство під час війни змінюється, людям необхідно про це розповідати. Безпосередньо у громаді люди мають багато питань: стосовно орендної плати на землю, розірвання договору оренди тощо. Наші поїздки завжди проходять дуже продуктивно, консультуємо людей і на безпечних локаціях, і в приміщеннях ОТГ, бібліотеках, ЦНАПах тощо»,  – наголошує юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД Анна Кожушко.

Тільки на минулих двох тижнях жовтня проведені заходи із виїзним консультуванням для трудового колективу Синівської загальноосвітньої школи та у відділі освіти Синівської сільської ради. Очільницею сектору Липоводолинського бюро правової допомоги Наталією Пилипенко проведено правопросвітницький захід: “Оренда землі: права і обов’язки сторін” та “Порядок стягнення невиплаченої орендної плати по договору оренди землі”. Учасники зустрічей  отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, а також – тематичні буклети: ” Земельний податок для фізичних осіб”, “Встановлення меж земельної ділянки”, “Припинення та поновлення договору оренди землі”.

Історія одного консультації, або про важливість виїзних консультувань 

А жительці села Макове фахівці Шосткинського місцевого центру допомогли вирішити питання щодо стягнення заборгованості за оренду земельної ділянки.

Фахівці Шосткинського місцевого центру Микола Гудіма, Наталія Бохан та Єлизавета Кричевцова  у рамках програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»  здійснили робочий візит до  села Макове  Шосткинського району. У ході візиту був проведений комплекс правопросвітницьких заходів.

Так під час виїзного прийому до фахівців центру звернулася мешканка села Макове  та повідомила, що вона уклала договір оренди земельної ділянки з місцевим орендарем, але орендну плату протягом останні трьох років їй не сплачують. За останні роки виникла велика заборгованість. Як повернути свої кошти за оренду ділянки жінка не знає. Термін договорів оренди землі завершувався, і орендар всіляко уникав спілкування з жінкою. Вона знаходиться у великому розпачі, що робити далі вона не знає. Тому була змушена звернутися до юристів місцевого центру.

«Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Усталена судова практика Верховного Суду свідчить, що систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо несплати орендної плати є вагомою підставою для розірвання такого договору. Спори, пов’язані з орендою землі, у тому числі, ті, що стосуються орендної плати за земельну ділянку, відповідно до статті 35 Закону України “Про оренду землі” вирішуються у судовому порядку», – роз’яснила юристка Шосткинського місцевого центру Наталія Бохан.

  Тому, фахівці системи БПД допомогли жінці скласти та направити орендарю лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою. І такі випадки непоодинокі, якщо у Вас є правові питання – звертайтеся! Ми завжди готові до співпраці і раді допомагати людям!

https://linktr.ee/legalaid.gov.ua .