назад

Представники системи БПД на Закарпатті, Львівщині та Чернівеччині поділилися досвідом реалізації “Програми відновного правосуддя для неповнолітніх”

З метою обміну кращими практиками, досвідом реалізації пілотного проєкту «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та запровадження кращих практик в регіонах, 19 жовтня представники Регіональних центрів у Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях провели робочу зустріч в режимі онлайн.
Заступник директора Регіонального центру на Закарпатті Лариса Фучко зазначила, що “система БПД Закарпаття долучилася до реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх з 2020 року. Медіацію в області забезпечують три адвокати-посередники. Упродовж реалізації Програми мали місце випадки, коли судді, незважаючи на те, що було проведено медіацію, укладено угоди про примирення, застосовано ресоціалізаційні заходи, виносили рішення про притягнення неповнолітніх до відповідальності. З початку війни справ з відновлення неповнолітніх практично не надходило. Це пояснюється тим, що злочини, які раніше вважалися неважкими, у період воєнного стану перекваліфіковуються як важкі. І тільки у вересні нарешті надійшли три справи».
Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович розповіла, що «у регіоні налічується 25 справ, 18 з яких результативні – всі рішення винесені на користь неповнолітніх». Фахівець також поділилася цікавим досвідом взаємодії з міською радою: вдалося налагодити співпрацю з соцслужбою міста, у межах якої досягнуто домовленості про проведення ресоціалізаційних заходів для дітей. Це була реальна результативна робота.
Директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну зазначив, що від початку реалізації проєкту на Буковині є 5 завершених успішних справ із відновного правосуддя для неповнолітніх. А у 2022 році, відколи почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, не надходило жодної. До того ж, із трьох адвокатів-посередників у Чернівецькій області, яких долучали до медіації в межах програми відновлення, наразі працює лише один.
Учасники онлайн зустрічі також говорили про важливість усвідомлення слідчими, суддями, прокурорами та всіма сторонами важливості запровадження Програми відновного правосуддя та консолідації зусиль всіх причетних структур для ефективної її реалізації в Україні
Своє бачення щодо вирішення проблемних питань та перспектив реалізації відновних підходів для неповнолітніх представив директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Зокрема зазначив, що «медіація, як альтернативний спосіб вирішення спорів, є перспективним та важливим інструментом у судочинстві. Позитивним у цьому плані є приклад європейських держав».
Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець переконаний, що обмін позитивним досвідом та врахування проблемних питань дає можливість підвищити ефективність реалізації програми відновного правосуддя. Також наголосив, що для успішного втілення Програми важливим є залучення фахових психологів, запровадження програми ресоціалізаціі неаовнолітнього та усвідомлення неповнолітнім недопустимості вчинення подібних проступків у майбутньому.