назад
18.01.23

Координаційний центр з надання правової допомоги та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підписали Меморандум про співпрацю

Координаційний центр з надання правової допомоги та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підписали Меморандум про співпрацю

Метою меморандуму є консолідація зусиль, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини, підвищення поінформованості громадян щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги.

Серед напрямів співпраці – моніторинг стану забезпечення прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу, вивчення та узагальнення випадків, що можуть свідчити про наявність порушення такого права.

Працівники системи БПД разом з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснюватимуть моніторингові візити до місць несвободи, з метою забезпечення захисту прав та доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які там перебувають.

Крім того, спільно проводитиметься робота із громадянами, які постраждали внаслідок збройної агресії рф  проти України, перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях.

У планах – створення робочих груп за напрямами діяльності у відповідній сфері щодо підготовки пропозицій з метою вирішення або врегулювання системних проблем у забезпеченні прав і свобод людини, у тому числі шляхом внесення змін до чинного законодавства та розроблення нових механізмів забезпечення реалізації прав громадянами.

Також будуть організовані спільні навчальні та комунікаційні заходи для працівників системи БПД, Секретаріату Уповноваженого, партнерських організацій.

Проводитимуться також інформаційні кампанії та інші заходи, спрямовані на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу.