назад

Захист прав громадян важливий елемент у демократичному суспільстві

У зв’язку з військовими діями Україна стикнулась із низкою викликів, пов’язаних із захистом прав тих осіб, які переміщуються у межах країни через збройну агресію та насильство російської федерації.

Громадяни вимушені змінювати місце проживання не за власним бажанням, а  для забезпечення безпеки, рятуючи своє життя та членів родини. За таких умов внутрішньо переміщені особи потребують особливої уваги та допомоги з боку держави, створення необхідних умов для належного життя та забезпечення необхідних потреб.

Нещодавно завідувач сектору «Тульчинське бюро правової допомоги» Руслан Швець спільно з з представниками мобільної команди гуманітарної організації “Intersos” вирішив на зустріч до одного із  житлових комплексів, щоб надати правову допомогу внутрішьо переміщеним особам, які наразі  проживають у Тульчині.
Під час спілкування з присутніми,  фахівці надали інформацію щодо:
  • механізмів виплати допомоги від держави внутрішньо переміщеним особам;
  • розповіли про порядок та алгоритм дій фіксації, повідомлення про пошкоджене або знищене майно внаслідок збройної агресії російської федерації;
  • про  написання заяв до органів поліції про фіксацію та вчинення військових злочинів та відшкодування збитків завданих громадянам такими злочинами.
Прдставник системи безоплатної правової допомоги, від Тульчинського бюро Руслан Швець вкотре наголосив присутнім, що введення в країні воєнного стану не призводить до обмежень прав суб’єктів на безоплатну правову допомогу, гарантованих Законом України «Про безоплатну правову допомогу» і всім хто її потребує, безоплатна правова допомога надається у порядку та за наявності підстав, визначених законом.

Довідково: Гуманітарна організація “Intersos” надає підтримку внутрішньо переміщеним особам та місцевим мешканцям психологічну допомогу та психосоціальну підтримцу, вирішує індивідуальні запити (відновлення документів, влаштування дітей до навчальних закладів, соціальні послуги), інформує щодо всіх доступних медичних, соціальних, психологічних, правових послуг та проводить різноманітні групові заходи (творчі активності для дорослих та дітей, тренінги, тощо).