назад

В Івано-Франківській області презентували Спеціальну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини

Представниця Офісу Уповноваженого в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко, головний спеціаліст відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмила Непийвода презентували Спеціальну доповідь Уповноваженого щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України для керівників та фахівців профільних структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, а також  органів місцевого самоврядування та представників громадських організацій.

Участь у заході взяв директор Регіонального центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

Значну увагу приділили проблемним питанням людей, які живуть у тимчасовій окупації, зокрема доступу їх до правової допомоги, а також тих українців, які знайшли прихисток в інших країнах, оформлення виплат у зв’язку з народженням дитини для жінок, які народили за кордоном та інше.

Доступ до правової допомоги та правосуддя є критично важливим правом людини, яке є фактичним механізмом забезпечення всіх інших прав людини. Очевидно, що тимчасова окупація частин території України зробила неможливим фізичне знаходження там судів, правоохоронних органів, центрів надання БПД, проте дуже важливо робити все що залежить від України, для забезпечення доступу громадян, які проживають на ТОТ, до української системи правосуддя.

Такий доступ є складовим елементом права доступу до правосуддя. Фізична відокремленість людей на ТОТ вочевидь вносить свої нюанси в порядок взаємодії між громадянином і адвокатом. Позитивним у цьому контексті є відсутність у законодавстві обмежень укладати угоди про надання правової допомоги дистанційно (в електронному вигляді). Так, зокрема, Радою адвокатів України зроблений висновок про наявність «…права адвокатів укладати такі договори за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем або у інший спосіб з дотриманням вимог, встановлених Конституцією України та Законом України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”» .

Система безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану в контексті доступу до правової допомоги відіграє надважливу роль. Люди часто не мають ресурсу для звернення до адвокатів на платній основі або не знають, із чого почати свій пошук адвоката, тоді як розгалужена система центрів БПД сприяє добору саме того адвоката, який є спеціалістом у конкретній тематиці.

Починаючи з 24 лютого 2022 р. до місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги станом на 30 вересня 2022 р. загалом звернулися 2 043 особи, які проживають на ТОТ. З них 1 946 звернень стосувалися отримання правових консультацій та роз’яснень. Про надання вказаним особам безоплатної вторинної правової допомоги місцевими центрами прийняті 97 рішень. Питання, з яких найчастіше зверталися, стосувалися порядку отримання державної допомоги, здійснення соціальних виплат, перетину кордону, встановлення фактів, що мають юридичне значення, порядку здійснення державної реєстрації актів цивільного стану (народження, смерті, зміни імені тощо), а також стягнення аліментів.

Нової актуальності в умовах війни, особливо для громадян, які перебувають на ТОТ, набула можливість отримати консультації дистанційно за допомогою єдиного номера контакт центру системи БПД, який працює цілодобово й безкоштовно в межах України зі стаціонарних і мобільних телефонів.

На тимчасово окупованих територіях і в районах ведення активних бойових дій точки доступу до БПД тимчасово не працюють. Тож вимога чинного законодавства, що оформлення надання вторинної правової допомоги можливе лише після особистого «живого» звернення клієнта до центру БПД, в умовах війни та перебування особи на ТОТ часто є неможливою для виконання. З огляду на наведене схвальним є крок щодо внесення до ВРУ проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» (реєстр. № 7473-д від 9 серпня 2022 р.). Так, указаним законопроєктом передбачені нові норми (статті 111, 18), які регулюють новий порядок звернення про надання правничих послуг. Передбачено, що письмове звернення може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку. Також запропонована нова редакція статті 21 передбачає можливість уповноважити адвоката на представництво громадянина тільки своїм дорученням за відсутності довіреності від особи. Цей законопроєкт 30 серпня 2022 р. прийнято за основу.

Підсумовуючи обговорення заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Людмила Сірко акцентувала увагу на доцільності впровадження напрацювань, які запропоновані у Спеціальній доповіді, та підкреслила необхідність врахування висловлених рекомендацій.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua