назад

Відбулися правопросвітницькі заходи в місцях перебування ВПО Житомирщини

Працівники системи БПД Житомирщини розуміють, що запорукою ефективної роботи пунктів доступу до безоплатної правової допомоги в місцях перебування внутрішньо переміщених осіб є співпраця з представниками громад та місцевого самоврядування, громадських та благодійних організацій, надійних соціальних партнерів.

Саме тому, коли військова агресія рф триває майже рік, вже налагоджена тісна співпраця та відпрацьований алгоритм оперативної взаємодії.

12 січня фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук відвідала ЦНАП Черняхівської селищної ради. Вона забезпечила роботу консультаційного пункту доступу до БПД, надавши юридичні поради вимушеним переселенцям, яких запросили до установи.

Пані Юлія підкреслила, що «актуальними залишаються питання з приводу відмов органів соціального захисту у призначенні допомоги на проживання, припинення трудових відносин з підприємствами, що опинилися на окупованих територіях, допомоги у підготовці інформаційних повідомлень щодо компенсації за пошкоджене майно, відновлення втрачених офіційних документів тощо».

Згодом правчиня прочитала лекцію внутрішньо переміщеним особам на тему «Пільги для ВПО», звернула увагу на найбільш проблемні питання, що виникають у військовий час, а також проінформувала про діяльність системи БПД, основні напрямки роботи та послуги, які громадяни мають змогу отримати. Визначила актуальну тематику правопросвітницьких заходів для подальших візитів.

«Попри те, що часто вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб потребує судового розгляду, нерідко вдається владнати ситуацію без звернення до суду, надавши безоплатну первинну правову допомогу», – зазначає виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін. – «Ми розуміємо, що переселенцям на новому місці доводиться вирішувати безліч різних питань, зокрема й правових. Наші фахівці завжди готові надати допомогу в їх розв’язанні».