назад

На Сумщині консультували у місцях несвободи

На постійній основі проводиться консультування осіб, які  відбувають  покарання та слідчих ізоляторів.  

Спільно директором Регіонального центру з надання БВПД в Сумській області Оленою Демченко фахівці Регіонального центру та Сумського  місцевого  центру з надання БВПД  провели онлайн-зустріч із засудженими та адміністрацією державна установа «Сумський слідчий ізолятор».

Чергова зустріч відбулася днями у онлайн форматі. До неї доєдналася адвокатка Ольга Думал, яка співпрацює із системою БПД Сумщини.

Що перше спадає на думку, коли ми говоримо про місця несвободи*?

Це в’язниці, СІЗО, ізолятори тимчасового тримання, психіатричні заклади, дитячі будинки-інтернати, пансіонати для людей похилого віку та людей з інвалідністю, пункти тимчасового розміщення біженців, соціально-реабілітаційні центри, військові частини тощо.

Надання адресної безоплатної правової допомоги громадянам з обмеженими фізичними можливостями є одним із завдань системи безоплатної правової допомоги. Така допомога передбачена для осіб, які через стан здоров’я не можуть самостійно звернутися до місцевого центру чи до сектору бюро правової допомоги. Зокрема, надання безоплатної правової допомоги ув’язненим є одним із напрямків роботи.

«Особи,  які  відбувають  покарання,  можуть  користуватися  послугами  адвокатів  або  інших  фахівців  у  галузі  права,  які  за  законом  мають  право  на  надання  правової  допомоги.  Таке  право  поширюється  і  на  засуджених  осіб,  які  перебувають  на  лікуванні  у  закладах  охорони  здоров’я», –  наголошує очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Юристи безоплатної  правової  допомоги  Сумщини   повсякчас   дбають  про  забезпечення  правових  потреб  громадян, зокрема у місцях несвободи.

Спектр питань, що ставились до спеціалістів доволі широкий: цивільна, сімейна, адміністративна і кримінальна галузі права.

В рамках онлайн-зустрічі до юристів звернулися із питаннями про:

  •  порядок застосування умовно-дострокового звільнення до неповнолітніх;
  • порядок розгляду клопотань щодо умовно-дострокового звільнення та заміни невідбутої частини покарання більш м’яким;
  • умови застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

“Клопотання або подання про умовно-дострокове звільнення та заміну невідбутої частини покарання більш м’яким подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання. Такі клопотання розглядаються протягом десяти днів з дня його надходження до суду суддею одноособово”, – коментувала адвокатка Ольга Думал.

Модератором онлайн-зустрічі виступила заступниця директора Сумського  місцевого  центру з надання БВПД Наталія Шестерніна.

По завершенню заходу було обговорено важливість продовження консультування у місцях несвободи.

Звернутися до системи безоплатної правової допомоги – https://linktr.ee/legalaid.gov.ua 

 

Довідково: *Місце несвободи — це місце (державне чи приватне), де особа утримується (поміщається та вибуває), або може утримуватись за наказом будь-якого судового, адміністративного чи іншого органу або за його вказівкою, з його відома чи мовчазної згоди (офіційні та неофіційні місця утримання) під вартою, в ув’язненні або під опікою, яке ця особа не має права залишити з власної волі або не має можливості реалізувати цю волю (за фізичним або матеріальним станом).