назад

Правопросвітництво на Київщині в умовах воєнного стану: виклики та особливості роботи

2022 рік видався надзвичайно важким для всіх жителів України, не став цей рік легким і для фахівців системи БПД Київщини, адже працювати в умовах постійних повітряних тривог, обстрілів та виключення світла є, дійсно, складним завданням.

Однак незважаючи ні на що, фахівці системи БПД Київщини продовжували працювати та досягати успіху і результатів у своїй роботі. Так, у  2022 році ми забезпечили роботу виїзних консультаційних пунктів, надавали адресну правову допомогу, проводили правопросвітницьку роботу серед військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, працівників пробації, працівників бібліотек, сільських, селищних громад, працівників центру надання адміністративних послуг та центру зайнятості, студентів вищих навчальних закладів та учнів шкіл Київщини, проводили  інформаційно-роз’яснювальну роботу для людей, які знаходяться в реабілітаційних центрах та мають певні фізіологічні або психологічні вади.

Не забували ми і про надзвичайно важливу проблему, яка існує в нас в Україні – насильство в сім’ї, навіть у воєнний час наші фахівці активно проводили інформаційні кампанії та флешмоби під назвами «Стоп насильству», «Ми проти насилля».

Час війни є досить тривожним та травматичним досвідом для дітей. Особливу стурбованість у маленьких людей викликає відсутність усвідомлення навколишньої ситуації та збентежений стан дорослих, які їх оточують. Саме тому, щоб мінімізувати стрес, викликаний умовами воєнного стану та відволікти дітей від навколишніх проблем працівники системи БПД Київщини грали з дітьми у настільну гру під назвою «Важниця правова». Ігрові завдання вказаної гри дають поради, як діяти в разі, наприклад, якщо вас затопили сусіди, зупинила поліція, ви придбали неякісний товар чи хочете допомогти своїй бабусі оформити пенсію. Ознайомлює ця гра також і зі змістом юридичних професій. Вона містить понад 200 питань з таких галузей права як конституційне, адміністративне, цивільне, сімейне, трудове та навіть кримінальне. Діти весело проводили час та отримували багато нової та пізнавальної інформації, яка буде надзвичайно корисною їм у майбутньому.

 2022 рік вніс корективи у життя та роботу всіх українців. Ми шукаємо різні способи поширення вкрай важливої інформації до різних груп населення: дорослих, студентів та школярів. Наприклад, для студентів різних вищих навчальних закладів онлайн-навчання стало звичним щоденним явищем, адже навчання в режимі онлайн – це можливість не лише вивчати предмети, які викладають вчителі у вищих навчальних закладах, а й можливість відвідувати заходи, які організовують та проводять працівники системи БПД. Тож, зустрічі зі студентами Національного Білоцерківського аграрного університету відбуваються часто, вони завжди цікаві та змістовні.

Такі заходи поділяються на 2 категорії:

  • з метою навчання, поповнення знань з конкретної галузі права;
  • інформаційні, де студенти дізнаються про систему БПД та мають можливість обговорити будь-які питання, що стосуються юриспруденції загалом.

Основна ціль заходу: поділитись власним досвідом роботи юристом, розповісти про щоденні задачі та труднощі, з якими зіштовхується кожен правозахисник, поділитись позитивними моментами, розповісти про те, як розвиватись юристу та, звісно, розповісти про професійні успіхи та перемоги.

Специфіка роботи фронт-офісу – ідеальний простір для практики молодим спеціалістам. Такі зустрічі проходять дуже цікаво, адже дають можливість студентам зазирнути, так би мовити, за куліси своєї майбутньої діяльності.

Для дітей шкільного віку наші працівники розповідають про булінг, кібербулінг, домашнє насильство, права дітей, як споживачів та інше. Це ті теми, які дозволяють завдяки невеликим, але яскравим презентаціям донести дітям в режимі онлайн найціннішу та найактуальнішу правову інформацію, щоб вони мали змогу захистити себе у будь-якій ситуації. Як діяти у випадку булінгу у школі та за її межами, до кого звернутись у випадку застосування кібербулінгу до неповнолітньої особи, як повернути товар неналежної якості, кому повідомити про випадки домашнього насильства? По завершенню заходу діти точно знають відповіді на всі ці запитання.

Фахівців системи БПД Київщини прагнуть не тільки надавати правові консультації, а і навчати громадян самостійно захищати свої права, тому постійно проводять правопросвітницькі заходи. Ми завжди готові інформувати людей в будь-яких умовах та ділитися з ними своїм досвідом, знаннями та інформацією, тому що правообізнанність – це найкращий правовий інструмент захисту своїх законних прав та інтересів.