назад

Крадіжка електричної енергії має бути підтверджена експертизою

LogoКрадіжка електричної енергії – правопорушення. Але факт втручання споживача у роботу приладів обліку має бути підтверджений експертизою. Роз’яснення з цього питання, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією, виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.
Факт втручання споживача у роботу приладів обліку, у тому числі й дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку, зокрема і шляхом впливу магнітного поля, у разі невизнання ним такого факту, в обов’язковому порядку має бути підтверджений експертизою.
Та обставина, що постачальник провів розрахунок обсягу необлікованої електрично енергії не позбавляє його обов’язку довести сам факт порушення з боку споживача та причинно-наслідкового зв’язку між порушенням і споживанням необлікованої електричної енергії (крадіжка електричної енергії).
Таким чином, енергопостачальник має довести у встановленому порядку факт порушення споживачами послуг з постачання електроенергії Правил користування електричною енергією для населення, які призвели до використання необлікованої електричної енергії.
Така ж правова позиція викладена і в Постанові Верховного Суду від 11 липня 2018 року у справі № 336/6535/16-ц (http://reyestr.court.gov.ua/Review/75345616 ).
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).