назад

Круглий стіл на тему: «Посилення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної правової допомоги»

IMG 212716 вересня 2015 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмила Яцуба взяла участь  у Круглому столі на тему: «Посилення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної правової допомоги», який відбувся у приміщенні Обласної державної адміністрації.

Організатором заходу виступила Громадська організація «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» в особі керівника Дніпропетровського відокремленого підрозділу Тетяни Логойди. На даному заході  були присутні адвокат, член Громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” Дьоміна Мирослава Володимирівна, начальник відділу з забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинноїправової допомоги у Дніпропетровській області Донецький Антон Олександрович, директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієва Ліна Володимирівна, директор Другого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Пивовар Євген Валерійович, директор Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Прокопенко Андрій В’ячеславович, голова дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області Бондар Миколай Іванович, голова Кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області Бунякіна Ірина Володимирівна, голова Ради адвокатів Дніпропетровської області Сиротенко Юрій Васильович, голова відділення Асоціації правників України в Дніпропетровській області Савчук Олексій Сергійович, член Ради адвокатів Дніпропетровської області, відповідальна за питання підвищення кваліфікації адвокатів області Лещенко Тетяна Олександрівна, голова комісії з оцінки якості надання вторинної правової допомоги Кандрашин Костянтин Валентинович, Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Дніпропетровській області Кокшарова Тетяна Анатоліївна, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освiти Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Мамедова Арзу Парвізівна, начальник юридичного управління Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрченко Володимир Олегович, адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Іванова Валерія Михайлівна.

 

А також Круглий стіл відвідали представники ОБСЄ та адвокати, які надають БВПД.

Учасники заходу обговорили наступні питання:

1. Які вимоги до професійної етики адвокатів постають у зв’язку із практичною реалізацією вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема забезпечення надання з 1 липня 2015 року безоплатної вторинної правової допомоги соціально вразливим та незахищеним верствам населення (малозабезпечені громадяни, учасники АТО, інваліди, представники дітей-сиріт тощо).

2. Які вимоги до адвокатів постають у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, у разі, якщо така особа оскаржує рішення щодо статусу біженця (із залученням Управління Верховного комісара у справах біженців ООН).

3. Обговорення та узагальнення проблемних питань, що виникають у сторони захисту (адвокатів) під час надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8 – 12 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

4. Проведення широкої інформаційної кампанії із залученням представників органів адвокатського самоврядування з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги та їх участі у восьмому конкурсі з відбору адвокатів (планується восени), зокрема шляхом проходження такими адвокатами дистанційного навчання. Як варіант, висвітлити важливість даної тематики шляхом підготовки статей у регіональних засобах масової інформації, проведення спільних заходів (семінарів, конференцій, круглих столів тощо).

5. Обговорення питання щодо залучення адвокатів до надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування шляхом укладання з ними договорів на постійній або тимчасовій основі.

6. Обговорення та узагальнення проблемних питань, що виникають у зв’язку із забезпеченням надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам.

7. Розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах.

8. Розгляд та схвалення звіту, підготовленого за результатами круглих столів з обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування, що відбулися протягом березня-квітня 2015 року по всій території України, а також узагальнених рекомендацій, підготовлених експертом ГО на основі зазначеного звіту.

З вітальним словом до присутніх звернулись Тетяна Логойда та Людмила Яцуба та запросили учасників до дискусії.

Голова Ради адвокатів Юрій Сиротенко відзначив, що між  Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області  та органами адвокатського самоврядування існує  тісна  співпраця з усіх питань та немає ніяких проблем, які не можливо було б вирішити. У своєму виступі Юрій Сиротенко приділив увагу необхідності дотримання адвокатами професійної етики.

 Миколай Бондар розповів про практику дисциплінарної палати КДКА області та висловив думку щодо необхідності тісної співпраці з Центром з приводу розгляду скарг на адвокатів, які надають БВПД.

Директори місцевих центрів Євген Пивовар, Андрій Прокопенко та Ліна Сергієва висвітлили проблеми, які виникають  під час надання БВПД у цивільних та адміністративних справах, особливо вразливим категоріям населення.

Щодо проблем засуджених, які потребують правової допомоги, виступила Тетяна Кокшарова та відмітила необхідність поширення інформації про можливість отримання БВПД серед засуджених в місцях позбавлення волі.

Людмила Яцуба повідомила про проведення у Дніпропетровській області  інформаційної кампанії з  метою залучення адвокатів до роботи в системі БВПД та звернулась до присутніх з проханням поширення інформації про проведення 8 конкурсу.

В результаті учасники домовилися про продовження співпраці між системою БВПД та органами адвокатського самоврядування.

IMG 2129

IMG 2144