назад

Круглий стіл з нагоди святкування 11- річчя з дня заснування юридичної клініки національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1212/klin/7I2A5878.JPG{/gallery}

8 грудня 2017 року в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого (далі – Унівеситет) відбувся круглий стіл з нагоди святкували 11-річчя з дня заснування юридичної клініки Університету за участю начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях (далі –Центр) Старовойтової Марини Володимирівни.

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1212/klin/7I2A5878.JPG{/gallery}

8 грудня 2017 року в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого (далі – Унівеситет) відбувся круглий стіл з нагоди святкували 11-річчя з дня заснування юридичної клініки Університету за участю начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях (далі –Центр) Старовойтової Марини Володимирівни.

Юридична клініка— є структурним підрозділом Університету, за допомогою якого студенти набувають практичної підготовки шляхом надання безкоштовної юридичної допомоги та здійснення правової просвіти населення.

Якість цих послуг забезпечується завдяки допомозі та контролю з боку викладачів, а також відповідності стандартам національних асоціацій юридичних клінік.

Натхненником та ідейним наставником створення клініки – є проректор заслужений професор Університету, академік Національної академії правових наук України Вячеслав Васильович Комаров.

З 2011 року Юридичну клініку Університету очолює кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права №1, адвокат Янишен Віктор Петрович, також, він обраний головою Асоціації юридичних клінік України.

{module 2017-12-08 Круглий стіл з нагоди святкування 11- річчя з дня заснування }

На круглому столі були обговорені основні напрямки клінічного навчання, зокрема надання безоплатної юридичної допомоги та правової інформації малозабезпеченим верствам населення, проведення членами юридичної клініки право просвітніх занять, моделювання, яке полягає в тому що студенти-клініцисти детально розбирають реальні або змодельовані юридичні справи з навчальною метою.

Обговорили також, можливі напрямки по співпраці з системою безоплатної правової допомоги, зокрема, запровадження спільних освітніх заходів з метою надання якісної правової допомоги, тим самим розширивши доступ громадян до якісної правової допомоги.

Проводити спільно право просвітні заняття за програмою «Практичне право» (street law) зі студентами ВНЗ та учнями шкіл тощо.

Також, не залишилися поза увагою учасників круглого столу і проблемні питання, які пов’язані з труднощами у нагляді та оцінюванні правової допомоги, оскільки існує потреба пошуку оптимального балансу між наглядом та свободою студентів.

Студентам-клініцистам потрібен певний простір. З іншого боку, надмірна свобода може призвести до погіршення якості їх роботи, чи навіть до недбалого ставлення до послуг, що надаються клієнтам.

Виховувати у студентах культуру, надавати правову допомогу для суспільного блага (Pro bono).

Розвивати у студентах не тільки професійні навички але і м’які навички іноді гнучкі навички ( soft skills), які відповідають за успішну участь у робочому процесі, високу продуктивність і, на відміну від спеціалізованих навичок, не пов’язані з конкретною сферою.

Зробити у навчанні акцент на етичні правила поведінки юристів, які є одним з вагомих показників розвитку громадянського суспільства, його внутрішньою характеристикою, що визначається закріпленими в Конституції України правами та свободами громадян, законністю, рівнем правосвідомості і станом правосуддя.

Клінічне навчання – є дуже важливим та необхідним для студентів, оскільки воно поєднує у собі теоретичні та практичні знанння та в подальшому стане у нагоді при працевлаштуванні.

Окрім цього знання та навички здобуті під час роботи студентами у клініці нададуть змогу укріпити престиж юридичної професії, зміцнити репутацію юристів, в яких би ланках правової системи України вони не працювали, підтримати їх честь та гідність, а в кінцевому підсумку –підвищити авторитет української держави.


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях: 

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх 

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua