назад

«Круглий стіл» за участю фахівців БВПД

Проведено круглий стіл на тему: «Нові правила тимчасового виїзду з дитиною за кордон» в рамках правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство» 23 липня 2019 року  у Тальнівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області головним спеціалістом відділу «Тальнівського бюро правової» Уманського МЦ з надання БВПД Вікторією Рябою.
З присутніми обговорено терміни перебування з дитиною за кордоном та  порядок виїзду за кордон у разі, коли дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому у побаченнях і спілкуванні з дитиною. Батькам слід пам’ятати про обов’язок дотримуватися відповідно вказаних у документах термінів перебування з дитиною за кордоном. За умисне порушення термінів настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. Батьки-боржники, на яких накладено адміністративне стягнення, тимчасово обмежуються у праві на виїзд за кордон з дитиною. Строк такого обмеження становить 1 рік, окрім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків.
Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому у побаченнях і спілкуванні з дитиною, то у  такому разі не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на термін до 1 місяця.  Для цього потрібно :
– повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;
– пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини. Працівникам прикорднонної служби потрібно буде пред’явити документи, які підтверджують вище вказані підстави та термін перебування з дитиною за кордоном. Але вимагати нотаріально посвідчену згоду на виїзд від другого з батьків вони вже не мають права.
В приміщенні Тальнівського районного відділу ДРАЦС працівниками Уманського МЦ з надання БВПД розміщено соціальні плакати «Поїхати з дитиною за кордон-легко!» та буклети системи БПД.