назад

Про дискримінацію, її різновиди та методи протидії цьому явищу говорили з мешканцями Солом’янського району столиці під час заходу, приуроченому до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Перш за все фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пояснили присутнім в Центральній районній бібліотеці імені Достоєвського, які є види дискримінації та форми її прояву, розповіли про національні та міжнародні  норми законодавства, які гарантують рівне ставлення до різних людей, незважаючи на расові, релігійні чи якісь інші особливості.

Крім цього, разом з учасниками заходу, обговорили сучасні проблеми, пов’язані з дискримінацією за різними ознаками, навіть за найбільш непередбачуваними.

В умовах воєнного стану внутрішньо переміщені особи також можуть стикнутися з обмеженням своїх прав за ознакою їх внутрішнього переміщення в Україні. Тому, я нагадую, що умисні дії, спрямовані на пряме чи непряме обмеження прав за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками можуть каратися позбавленням волі на строк до трьох років, – директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус.

Отож, навчаючи жителів столиці методам протидії проявам дискримінації у житті, юристи місцевого центру звернули увагу й на особливості судового захисту прав постраждалих від дискримінації та розповіли про державні органи, що захищають таких постраждалих.